Békéscsaba

2023.05.06. 13:15

A reptéren melegítettek a szezonra a motorosok

Beköszöntött a jó idő, a motorosok kirajzanak az utakra Békésben is. Éppen ezért a korábbi évekhez hasonlóan évadnyitó motoros tréninget tartott szombaton délelőtt a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a békéscsabai repülőtéren kialakított gyakorlópályán. Mégpedig azért, hogy a hosszabb téli kihagyás után a motorosok felfrissíthessék vezetéstechnikai tudásukat.

Nyemcsok László, [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A legtöbb motoros már úgy érkezett a reptérre, hogy korábban otthon ellenőrizték, működnek-e a világító- és jelzőberendezések, vannak-e lógó, laza alkatrészek, látható-e valamilyen folyadékszivárgás, rozsda, illetve bármilyen más sérülés.

– A motort meg kell tisztítani a szennyeződésektől, a rugós részeket pedig be kell kenni szilikonnal, majd megmozgatni a kormányt, pumpálni a fékeket, megforgatni a kerekeket – mondták. – Ellenőriztük, van-e a gumikon sérülés, ami defektet okozhat. Végül a járgányunkon minden elektromos kapcsoló működését megnéztük.

Verebi Zoltán törzszászlós, a főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának szolgálatparancsnoka 2005 óta dolgozik motoros rendőrként. Így már rengeteg tapasztalattal rendelkezik a gyakorlópálya feladatainak összeállításában, és a baleset-megelőzéshez szükséges információk átadásában.

– Először a gumiabroncsok állapotát kell leellenőrizni – emelte ki a törzszászlós. – Ezt követi a fékberendezések, a világítás, a fényjelző eszközök átnézése. Kötelező felszerelés a bukósisak, ajánlott a megfelelő térd-, könyök- és csípővédő protektorok használata, a jól megválasztott motoros kesztyű és csizma.

Verebi Zoltán kitért arra, a motorosoknak a téli „berozsdásodás” után érdemes volt teljesíteniük a gyakorlópályát. A feladatok között szerepelt szlalom, szűk helyen megfordulás, akadály elkerülése hirtelen adódó veszélyhelyzetben és gyors irányváltoztatás egyaránt. Elhangzott, mivel a motoros balesetek jellemzően kanyarban történnek, a sérültet mindenképpen vigyék le a segítők az útról. A balesetet szenvedő légzésére, esetleges vérzéseire figyeljenek oda első körben, majd azonnal hívják a mentőket.

Szombati Andrea, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivője hangsúlyozta, a rendőrség arra kéri a motorosokat, hogy csak kifogástalan állapotú járművel induljanak útnak. Vizsgálják, vizsgáltassák át járműveiket, a hibák javítását pedig bízzák szakemberekre. Szükség esetén gondoskodni kell a gumiabroncsok és az izzók cseréjéről. Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel hajtsanak, tartsanak biztonságos követési távolságot és használjanak védőfelszereléseket, bukósisakot pedig feltétlenül viseljenek!

Megdöbbentő tényt is említettek a rendezvényen. Eszerint a motoros balesetben elhunyt vagy megsérült emberek 70 százaléka nem töltötte be a 35. életévét. A motorosok baleseti kockázata átlag feletti, uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőjének. A szezon kezdetekor ezért is nagyon fontos, hogy minden motoros melegítsen be, mielőtt élesben az útra megy.

Az élet már nem visszahívható

Szombati Andrea kiemelte, a motoros és a segédmotoros okozók száma tavaly jelentősen csökkent Békésben 2021-hez képest. Motorosoknál 14-ről 8-ra, segédmotorosoknál 20-ról 15-re. Úgynevezett egyjárműves balesetet 2022-ben 11 esetben szenvedett motorkerékpáros, 8 esetben pedig segédmotoros. Nem csak a motorosokat érinti, de érdekes adat, hogy tavaly Békésben délután 12–18 óra között következett be a legtöbb személyi sérüléses baleset (182), ezt a délelőtt 7–12 óra közötti időszak követi 166 balesettel.

A szombati motoros tréningen szó esett arról is, hogy motorozás közben a telefonálás, a telefonhasználat kifejezetten veszélyes. Tesztek alapján bebizonyították, hogy még kihangosító, fejbeszélő használatával is jelentős a figyelemvesztés. A tesztvezetés során elkövetett hibák száma pedig jelentősen magasabb volt akkor, ha a vezető nem csak az útra figyelt. Ahogy elhangzott, azt, aki telefonon keresett, egy későbbi időpontban vissza tudjuk hívni, az élet viszont, – ha egyszer elveszett – már „nem visszahívható”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában