Vádemelés

2023.03.15. 06:58

Természetvédelmi területen épített törmelékből magánutat egy férfi Gyulán

Különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 47 éves, büntetlen előéletű szabadkígyósi férfi ellen, aki építési törmelékből alakított ki utat magának egy Natura 2000 minősítésű területen. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock illusztráció

A vádlott tulajdonában van egy Gyula külterületén található, művelés alól kivett, útként nyilvántartott terület, amely Natura 2000 minősítéssel rendelkezik. A terület természeti állapotában a szomszédos ingatlan mentén elhelyezkedő földutat és füves részt foglalja magában. Mivel a földutat – amely a férfi tanyájához vezet – mezőgazdasági munkagépek használják, így az ősztől tavaszig terjedő időszakban kisebb járművek számára járhatatlan.

A férfi eldöntötte, hogy a tulajdonában lévő ingatlanon a földúttal párhuzamosan kialakít egy magánutat azért, hogy az év bármely szakában be tudjon hajtani a kisebb munkagépekkel is a tanyájára.

A vádirat szerint a terhelt ezért 2021 őszén az ingatlanra hulladékgazdálkodási engedély nélkül összesen 200 tonna építési-bontási hulladékot – amely betont, téglát, illetve cserepet tartalmazott – hordott. Ezt az ott futó földúttal párhuzamosan, a füves – Natura 2000 minősítéssel rendelkező – területen terítette szét egy 700 méter hosszúságú szakaszon, így kialakítva egy, a járművei számára használható útszakaszt.

Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekményével megszegte a hulladékról szóló törvény rendelkezéseit, melyek alapján a hulladéktól csak a kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni. A férfi utóbb – az eljárás során – az általa engedély nélkül lerakott építési-bontási hulladékot a helyszínről elszállíttatta, visszaállítva ezzel a földterület eredeti állapotát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában