Vádemelés Battonyán

2023.03.23. 07:15

Ruhákat ígért, csaknem négyszáz embert vert át az internetes csaló

Battonya A járási ügyészség 397 rendbeli, szabálysértési értéket meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 36 éves, büntetett előéletű, túrkevei illetőségű, de kisújszállási tartózkodási helyű nővel szemben. A terhelt internetes csalásokat követett el, és országszerte 397 sértettet károsított meg.

Ny. L.

Fotó: shutterstock.com

A vádirat szerint a nő a vádbeli időben állandó munkahellyel és munkavégzésből származó rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. Ezért elhatározta, hogy internetes csalásokkal szerez pénzt. 2019 májusa és 2020 májusa között, rendszeres és jogtalan vagyoni haszonszerzési célzattal az egyik közösségi ismerőskereső oldal apróhirdetési felületén részben saját nevén, részben különböző álneveken különböző ruházati termékeket hirdetett meg eladásra. A hirdetésre jelentkező vevőkkel a portál üzenetküldő alkalmazásán keresztül tartotta a kapcsolatot.

A terhelt a vele kapcsolatba lépő sértetteket tévedésbe ejtette azzal, hogy az általa meghirdetett termékek raktáron vannak, vagy megrendelés útján azokat rövid határidőn belül beszerzi. Amennyiben a sértettek a termék vételárát és a postaköltséget előre elutalják az általa megadott bankszámlára, akkor az utalást követően a megvásárolt árut postafordultával, vagy rövid határidőn belül a sértetteknek elküldi.

Az ügyészség álláspontja szerint a nőnek valójában már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában a vevők által megrendelt és kifizetett termékeket elküldeni. Arra reális lehetősége sem volt, mivel az általa eladásra meghirdetett termékek nem voltak a birtokában. A sértettek által átutalt pénzösszegeket a terhelt a bankszámlákról felvette és elköltötte, a megrendelt termékeket pedig a sértettek részére nem küldte meg. A terhelt 397 sértettet károsított meg ilyen módon, jellemzően tízezer forint alatti kárt okozva nekik.

 A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelttel szemben tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. A próbaidő tartamára rendeljen el pártfogói felügyeletet, kötelezze a nőt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére, illetve a polgári jogi igényt nem érvényesítő sértetteknek okozott kár, azaz összesen 1,2 millió forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában