Gyula

2023.03.25. 19:41

Lekörözte az országos átlagot a Békés Vármegyei Főügyészség tavalyi váderedményessége

A Békés Vármegyei Főügyészség tavalyi tevékenységét értékelték a napokban tartott összügyészi értekezleten, melyen jelen volt dr. Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese is. A koronavírus-járvány miatt legutóbb hasonló formában 2019-ben tartottak ilyen eseményt, ezért dr. Berg Márta főügyész beszámolójában kitért az azóta eltelt időszak kihívásaira.

Ny. L.

Fotó: Shutterstock illusztráció

 Kifejtette, a Békés vármegyei ügyészi szervezet jól alkalmazkodott a pandémia, majd az orosz-ukrán konfliktus okozta nehézségekhez.

A jelentős informatikai fejlesztések lehetővé tették, hogy az ügyészek otthoni munkavégzés keretében is a korábbi évekhez hasonló színvonalon végezzék el feladataikat

 – 

hangsúlyozta dr. Berg Márta. – Emellett a racionális gazdálkodás érdekében is számos, eredményes intézkedést hajtottunk végre.

A büntetőjogi szakági tevékenység értékelésénél dr. Havrán Ákos főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy az utóbbi években jelentős teret nyertek a büntetővégzés meghozatalára irányuló ügyészi indítványok, melyekkel párhuzamosan csökkent azon terhelteknek a száma, akiknek ügyét tárgyalás keretében kell elbírálni. Kiemelte, hogy a főügyészség váderedményessége az előző évben 99,32 százalék volt, ami meghaladta az országos átlagot.

 A közérdekvédelmi feladatok értékelése során dr. Juhász Lajos közjogi főügyészhelyettes kitért arra, hogy mind a törvényességi ellenőrzési, mind a magánjogi területen jelentősen nőtt az ügyészi kezdeményezésre indult ügyek száma. A járványügyi szabályok változása miatt lényegesen nagyobb arányban folytattak le a büntetés-végrehajtási szakterület ügyészei is vizsgálatot, illetve ellenőrzést az előző évben.

Dr. Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese előadásában kifejtette, hogy a beszámoló adatai alapján a vármegye ügyészei szakszerűen, jogszerűen és időszerűen végezték el a feladataikat 2022-ben, és megköszönte a vármegyei ügyészség valamennyi munkatársának az elmúlt évek nehézségei között tanúsított helytállást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában