Bűnszervezet

2023.03.22. 06:35

Berlinben futtatott lányokat öt sarkadi fivér

Németország fővárosában, Berlinben futtatott lányokat öt sarkadi fivér irányításával egy bűnszervezet a vádhatóság szerint. Az emberkereskedelem miatt indult ügyben a minap tartottak előkészítő ülést a Gyulai Törvényszéken: egy vádlott sem ismerte el bűnösségét, ezért tárgyalást tűznek majd ki. A tizenhat vádlott összesen csaknem 150 évre kerülhet rács mögé.

Licska Balázs, [email protected]

A lányok a munkára jellemzően szerelmükön keresztül jelentkeztek, illetve a sarkadi testvérek vagy hozzátartozóik toborozták őket

Fotó: Shutterstock

A vádirati tényállás szerint az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak 2013-tól kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket dolgoztattak Németországban prostituáltként. A nőknek úgynevezett „leadót” kellett fizetniük a szexuális szolgáltatásukért kapott pénzből a vádlottaknak, akik még azt is meghatározták, hogy egy nap legalább mennyit kell keresniük. 

A vádlottak által kialakított, prostituáltak kizsákmányolására épülő, emberkereskedelem elkövetésére szakosodott szervezett bűnözői csoport 2018-tól már bűnszervezetként működött. A vezetői szinten az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak – azaz a testvérek – álltak, akik tekintélyüket a sértettek rendszeres fenyegetésével, fizikai bántalmazásával és állandó félelemben tartásával tartották fent.

Személyesen végezték és szervezték a sértettek utaztatását és elszállásolását. A lányoktól származó bevételeikből fényűző életszínvonalat tartottak fenn. Megosztották egymással a prostituáltak munkavégzésével kapcsolatos tapasztalataikat, igény esetén egymás megbízásából intézkedtek a nem alárendeltségükbe tartozó lányoktól származó összegek beszedésére, bűnös vagyonuk terhére egymásnak kölcsönt nyújtottak. 

A hierarchikus szervezetben a második szinthez tartoztak az egyes vezetők alá tartozó elkövetők. A vezetők például fiaikat, rokonaikat, valamint más vádlottakat is utasíthattak közvetlenül. Az ő feladatuk volt a velük együttlakó és jellemzően velük szerelmi viszonyban álló sértettek munkavégzésre bírása, felügyelete, a kereset beszedése és továbbítása a vezetők felé.

A lányok a munkára jellemzően szerelmükön keresztül jelentkeztek, illetve a sarkadi testvérek vagy hozzátartozóik toborozták őket az ország keleti, gazdaságilag elmaradottabb részéből. A sértettek közül a vezetők a velük huzamosabb időn keresztül élettársi kapcsolatban álló nők közül úgynevezett vezérnőt választottak. Az ő feladata volt képviselni a vádlottak akaratát az utcán, valamint ő szedte be a pénzt, az úgynevezett leadót is.

Százötven évre kerülhetnek rács mögé

Az ügyészség a 16 vádlott ellen többszörösen minősülő, bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem miatt emelt vádat. A vádhatóság az előkészítő ülésen történő beismerés esetére az első-, a másod- és negyedrendű vádlott ellen 15-15 év, a harmad- és ötödrendű ellen 13,5-13,5 év, a hatodrendű ellen 9,5 év, a kilencedrendű ellen 9 év, a heted- és nyolcadrendű ellen 8,5-8,5 év, a tized- és tizenegyedrendű ellen 8-8 év, a tizenkettedrendű ellen 7 év, a tizennegyed-, tizenötöd- és tizenhatodrendű ellen 3-3 év fegyházbüntetést, míg a tizenharmadrendű vádlott vonatkozásában 4 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott. A vádlottak nem ismerték be bűnösségüket az előkészítő ülésen – ismertették a Gyulai Törvényszéken.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában