Vádemelés

2023.03.28. 09:58

Nem fékezte le a kerekesszéket a gyulai segédápoló: az életmentő műtét sem segített a betegen

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 51 éves, büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki segédápolóként sértette meg foglalkozásának szabályait, és ezzel hozzájárult egy idős beteg halálához. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kezdeményezte. A járási ügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült 730 ezer forintot meghaladó bűnügyi költséget is a terheltnek kell majd megfizetnie.

Nyemcsok László, [email protected]

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a vádbeli cselekmény időpontjában 72 éves idős férfi – aki 2019 júliusában került be az egyik Békés vármegyei kórházba – időskori agysorvadásban, gerincvelő-károsodásban, veseelégtelenségben és más betegségekben szenvedett, illetve egy idült, keményburok alatti vérömlenyt is kimutattak a koponyájában. A mozgásképtelen sértettet hónapokon keresztül a kórház különböző osztályain ápolták, majd 2019. szeptember végétől az ápolási osztályra került.

A terhelt 2009 óta dolgozott a kórházban segédápólóként, és 2019-ben az ápolási osztályon látta el többek között a fekvőbetegeket. A férfi fekvőbetegek fürdetése is a munkakörébe tartozott. A sértett „teljes ellátásra szorulónak" minősült, ezen betegkör esetében a tisztálkodást szakszerűen ágyfürdővel, ágyban mosdatással végzik. Bénult alsó és gyengült felső végtagokkal bíró, gyakorlatilag közreműködésre képtelen, magatehetetlen beteg tusolói fürdetése csak speciális fürdetőszékben, és két, ápolói munkakört ellátó ember által lett volna végezhető szakszerűen és biztonsággal.

 Az osztályon rendelkezésre álltak ilyen speciális fürdetőszékek, és a fürdőhelyiség is megfelelő nagyságú volt bármelyik szabályosan használható eszköz használatához. A beteg lábán ekkor felfekvések voltak, a kötések átnedvesedését a fürdetés során vízálló burkolat felhelyezésével kellett volna megakadályozni.

Az ügyészség közleménye szerint 2019. szeptember 30-ától a november 4-éig terjedő időszakban több alkalommal a terhelt végezte a mozgásképtelen, fekvőbeteg sértett fürdetését. A vádlott az irányadó foglalkozási szabályokat megsértve – és annak ellenére, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre álltak – egy fémvázas, kerekes szobai WC-széket használt, melynek lábain a kerekek körbeforogtak, de mechanikusan, kifelé fordítva rögzíteni lehetett ezeket.

A vádirat szerint 2019. november 4-én, a reggeli fürdetésnél a vádlott a fürdetéshez használt szobai WC-szék kerekeit nem rögzítette, nem fékezte le. Ezért, amikor a sértett bekötözött lábait – hogy elkerülje a kötés beázását – legalább egy méter magasan megemelve egy 35 cm magasságú műanyag szemeteskuka tetejére tette, a szék a beteggel együtt hátrabillent. Emiatt a sértett beverte fejének hátsó részét a csempézett falba.

A terhelt – mivel sérülést nem észlelt, és tudott kommunikálni a beteggel – befejezte a fürdetést, és visszavitte a beteget a kórterembe. Ott jelezte a diplomás ápolónak, hogy a beteg beütötte a fejét. Dél körül a sértett aluszékonnyá vált, ezért azonnal CT-vizsgálatot rendeltek el, amely kimutatta a koponyaűri bevérzést. Ezért az idős férfin életmentő műtétet hajtottak végre, ennek ellenére 2019. november 7-én elhalálozott.

Ok-okozati összefüggést állapítottak meg

Az ügyészség álláspontja szerint a foglalkozási szabályszegések és a bekövetkezett baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A terhelt által elkövetett foglalkozási szabályszegésekkel közvetlenül veszélyeztette a sértett életét és testi épségét, a baleset következtében kialakult heveny koponyaűri vérzés létrejöttével életveszélyes állapot alakult ki nála. 

Az elszenvedett ápolási baleset miatt bekövetkező koponyaűri sérülés és a halál között közvetett az ok-okozati összefüggés. A halál bekövetkeztét a baleset során kialakult heveny, traumás keményburok alatti vérömleny, és a már korábban fennálló, idült keményburok alatti vérömleny együttesen okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában