Internetes csalások

2023.02.06. 12:43

Online nyereményjátékokkal is pénzt húznak le a bűnözők Békésben

Az internetes adathalászok egyre változatosabb módszerekkel dolgoznak, mostanában bankok nevével visszaélve a közösségi médiában magas jutalommal kecsegtető, felmérésnek álcázott hirdetéssel igyekeznek banki adatokat ellopni ügyfelektől. Emellett dr. Szombati Andreával, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével az online nyereményjáték-csalásokat is körbejártuk sorozatunk ötödik részében.

Beol.hu

Ellenőrizzük a nyereményt biztosító cég honlapján vagy közösségi profilján, hogy valóban van-e ilyen nyereményjáték /Fotó: Shutterstock/

– A bűnözők célja, hogy a felhasználótól pénzt csaljanak ki vagy megszerezzék a bankkártyájuk, netbankjuk belépési adatait – hangsúlyozta a szóvivő. – Az elkövetők azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilyen nyereményjátékon nyert, de a nyeremény véglegesítéshez szükség van arra, hogy feltöltse telefonkártya-egyenlegét vagy egy meghatározott kódot SMS-ben küldjön el egy telefonszámra (ez szintén egyenleget tölt fel a küldő számlájának terhére).

Az is előfordul, hogy a nyeremény, például mobiltelefon, játékkonzol átvételéhez egy kisebb összeget kell átutalni szállítási vagy kezelési díj címén. Más esetekben nem a díj átutalását kérik, hanem a bankkártyaadatokat azzal, hogy arról vonják le a díjat. Ebben az esetben nemcsak a jelzett összeget, hanem akár a teljes egyenleget is elkölthetik.

Dr. Szombati Andrea hangsúlyozta, a közösségi oldalon, e-mailben kapott vagy felugró ablakban megjelenő nyereményjátékkal kapcsolatban mindig legyenek gyanakvóak. Ellenőrizzék a nyereményt biztosító cég honlapján vagy közösségi profilján, hogy valóban van-e ilyen nyereményjáték.

– A legális játékot szervezők a nyeremény átvételéhez szükséges adatokon kívül mást, így különösen bankkártya, netbank belépési adatokat vagy pénz átutalását nem kérik. Ezért személyes adataikat csak a valódi, leellenőrzött játékokhoz kapcsolódóan, és csak a valódi szervező online felületén adják meg – emelte ki a szóvivő. – Ellenőrizzék a játékhoz kapcsolódó adatkezelési szabályzatot, vagyis, hogy mire használhatják fel, kinek adhatják át az adataikat. A nyereményjátékok egy része az adatgyűjtést szolgálja, mivel az személyes és a kapcsolattartási adatok, mint az e-mail cím és telefonszám, jól értékesíthetők.

Jó néhány bank adott ki közleményt az internetes csalásokkal kapcsolatban a közelmúltban.

Legutóbb az OTP Banknál közölték, hogy a nevükben küldött SMS-ekkel próbálják kicsalni az ügyfelek adatait, néhány napja hamis kérdőíves felméréssel is próbálkoztak.

A kommüniké szerint az üzenetekben hamisan arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy a bankkártyájuk letiltották, és a feloldáshoz egy rövidített, de az OTP Bank nevét tartalmazó weboldalra való kattintást kérnek. Felhívják ügyfeleik figyelmét, hogy az SMS-t nem a bank küldi, a benne szereplő linkre ne kattintsanak, mert az egy adathalászoldalra visz, ahol megpróbálják az ügyfelek elektronikus bankoláshoz szükséges adatait megszerezni.

A hitelintézet továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az adathalászok egyre változatosabb módszerekkel dolgoznak, így fontos az óvatosság. Csalók az OTP Bank nevével visszaélve a közösségi médiában ismét magas jutalommal kecsegtető, felmérésnek álcázott hirdetéssel próbáltak banki adatokat ellopni ügyfelektől. Ha ilyen történik. a lehető leghamarabb jelezzék az esetet a pénzintézetnek. Volt olyan eset is, amikor a csalók telefonon próbálkoztak. A legfontosabb, hogy akit gyanús megkeresés ér, vegye fel a kapcsolatot a bankjával, és ne adjon ki semmilyen adatot!

Olyanról is hírt kaptunk, hogy valaki a Vaterán akart eladni egy ruhát, és azt írták neki levélben, kattintson az abban szereplő bankok egyikére, ahol vezeti a számláját.

Adja meg a számlaszámát, és utalják a pénzt. Ehhez képest pontosan olyan összeget vettek le a kártyáról látszólag bankautomatán keresztül, amennyi volt rajta. Első próbálkozásra, tehát tudták, hogy mennyi van rajta. Egy másik esetnél Amerikában fizettek az érintett kártyájával úgy, hogy nem is járt ott sem ő, sem a kártyája. Feljelentést tettek a békéscsabai kapitányságon.

Egy, szintén megyénkben élő nőt álkatonatiszt vert át, erről ITT írtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában