Internetes csalások

2023.02.04. 14:16

Nem csak a vevőket, az eladókat is simán lenyúlják

Internetes hirdetési felületeken nemcsak a vásárlókat, hanem az eladókat is érheti kár. Ilyen pénzlenyúlások miatt rendszeresen tesznek bejelentést, feljelentést a rendőrségen a károsultak Békésben is. Dr. Szombati Andreával, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivőjével ezekről a módszerekről beszélgettünk sorozatunk harmadik részében.

Beol.hu

Az eladó kapott egy hamisított e-mailt. /Forrás: Shutterstock/

– Az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó új csalási formára is felhívjuk a Békés vármegyeiek figyelmét – hangsúlyozta a sajtószóvivő. – Ezúttal nem vásárlók, hanem három eladó tett bejelentést arról, hogy megkárosították őket. A náluk vevőként jelentkező emberek azt kérték, hogy csomagautomata vagy futár útján kézbesítsék számukra a megvásárolt termékeket. Mikor ebben megállapodtak, az eladó kapott egy hamisított e-mailt, amelyben a csomagszállító cég neve és egy link szerepelt.

A link egy bankválasztó oldalra vezette az eladót. Miután kiválasztotta a számlavezető bankja nevét és rákattintott, a bank oldalához nagyon hasonló felületre jutott, ami azonban egy adathalász oldal volt. Ezzel szerezték meg az interneten hirdetők banki adatait, bankszámlaszámát, belépési azonosítóit, kódjait.

Dr. Szombati Andrea kitért arra, amint az eladó beírja ezeket a felületre, az adathalász oldal működtetői azonnal belépnek a bankja valós oldalán a netbankba, megváltoztatják a jelszavát és utalásokat indítanak. Az eladó csak azt veszi észre, hogy az adásvétel intézése közben többszöri próbálkozás után egyáltalán nem tud belépni a netbankjába, illetve, hogy közben utalások történnek, fogy a pénze. Mindez nagyon gyorsan lezajlik. Tulajdonképpen percek alatt megszerzik az eladó adatait és a pénzét is.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy ne csak az interneten vásárlók, hanem az eladók is legyenek nagyon óvatosak!

Alaposan nézzék meg, hogy milyen internetes felületeken intézik a pénzügyeket. A bankkártyájuk adatainak megadásakor nagyon figyeljenek arra, hogy csak ellenőrzött fizetőoldalakra írják be azokat, és csak akkor, ha saját maguk indítják a tranzakciót.

Ahhoz, hogy az áru vételárát megkapják, elegendő a számlaszámukat megadni, nem kell a belépési kódjaikat, bankkártyájuk számát, kódjait megosztani a vevővel. Szükség esetén tájékozódjanak a vevő által megadott futárszolgálat internetes oldalán, ügyfélszolgálati telefonszámán, hogy mi az ügyintézés és a fizetés menete. A kapott e-mailt is olvassák végig. Legyen gyanús, ha az írásban hibák vannak, vagy a nyelvezete szokatlan.

Hogy miképpen húztak le százezrekkel egy Békés vármegyei nőt, aki hitelt akart felvenni, arról ITT írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában