Internetes csalások

2023.02.08. 10:33

Megnőtt a befektetési és kriptovalutás visszaélések száma Békésben

Hatalmas nyereséggel és gyorsan megtérülő befektetéssel kecsegető ajánlatokkal is találkozhat a felhasználó a közösségi oldalakon küldött üzenetekben, e-mailekben, esetleg online hirdetésekben, felugró ablakokban. Az ajánlatok külföldi, vissza nem térő lehetőségekről, nyersanyagokról, értékpapírokról, kötvényekről, de leginkább kriptovalutákról szólnak. Dr. Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvője sorozatunk hetedik részében erre is felhívta figyelmet.

Nyemcsok László

A bűnözők kecsegtető hozamokat bemutatva próbálják meggyőzni a felhasználót, hogy éljen a csak rövid ideig elérhető lehetőséggel /Fotó: Shutterstock /

Fotó: Arsenii Palivoda

– A bűnözők korábbi (sosem volt) hozamokat bemutatva próbálják meggyőzni a felhasználót, hogy éljen a csak rövid ideig elérhető lehetőséggel – ecsetelte a szóvivő. – Sok esetben az online ismerős a saját pozitív példáján keresztül próbálja rávenni a kiszemelt áldozatot a befektetésre. Az ajánlatok mögött komoly, szervezett bűnözői hálózatok is állhatnak, akik teljes mértékben elhitetik az áldozatokkal, hogy valódi és legális befektetési tevékenységet végeznek. Ehhez weboldalakat hoznak létre, többek között a korábbi „hozamok” bemutatására. Az ügyfél befektetéseinek ellenőrzésére telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot működtetnek. A pénzmozgás azonban csak egyirányú, a befektetett összeget a számlán lévő virtuális nyereség ellenére soha nem kapja meg az ügyfél.

– A szóvivő kiemelte, mindig érdemes pénzügyi tanácsot kérni megbízható szakembertől, mielőtt valaki pénzt ad át valakinek vagy befektet. Ne fogadjanak kéretlen telefonhívásokat, amelyek befektetési lehetőségeket ajánlanak. Legyen gyanús, ha biztonságos befektetési lehetőségeket ajánlanak, és nagy profitot garantálnak. Figyeljenek a későbbi üzenetekre is. Ha egyszer már valaki bedőlt egy csaló üzenetének, újra megkereshetik, vagy más bűnözőknek adják el adatait. Csak megbízható, leellenőrizhető befektetési szolgáltatót válasszanak! Olyat semmi esetre sem, amelyik ajánlata kéretlenül e-mailben vagy közösségi oldalon keresztül érkezett, vagy amelyiket online ismerőse ajánlotta. Értesítsék a rendőrséget, ha csalásra gyanakszanak!

A romantikus átverések száma is emelkedett vármegyénkben, erről ITT írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában