Internetes csalások

2023.02.02. 09:31

Már a villanyszámlát is álcázzák, bombaüzlettel kecsegtetnek csalók Békésben

Szinte végtelen az internetes és bankkártyacsalások tárháza Békésben. Csaknem naponta tesznek emberek ilyen esetekről, megkárosításukról bejelentést, feljelentést. Már minden eszközt bevetnek a csalók, hogy megkaparintsák a bankok ügyfeleinek adatait, jelszavait. Akadnak, akik telefonon keresztül csapnak be embereket. Súlyos százezreket, milliókat csalnak ki adathalászok. Dr. Szombati Andreával, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivőjével jártuk körbe az egyre kifinomultabb módszereket. Az első részből kiderül, már a villanyszámlán keresztül is becsapnak embereket, és nagyon sokba került az olcsó mobiltelefon.

Nyemcsok László

Sokan pályáznak bankkártyánk adataira

Forrás: Shutterstock

Nyomozás indult információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Egy csorvási nő a minap tett személyesen feljelentést a békéscsabai kapitányságon, hogy idén január 18-án valaki a számlaszámáról egy ismeretlen, Revolutos bankszámlára utalt át a beleegyezése nélkül 203 700 forintot. Bankkártyájának az adatait akkor szerezhették meg, amikor korábban a testvére kérésére, annak e-mail címére MVM villanyszámlának álcázott adathalász levél érkezett, és a sértett bankkártyájával próbáltak 1400 forint áramdíjat oda elutalni. A cselekménnyel okozott kár 203 ezer 700 forint. A sértettet tanúként kihallgatták, más azonnali intézkedés nem történt. A csalók ilyen esetekben a szolgáltató oldalához megtévesztésig hasonló oldalra navigálnak, hogy ott fizesse be az ember a számláját.

Egy orosházi nő egy játékkonzolhoz kontrollert akart venni, el is utalt érte több mint 30 ezer forintot. Az eladó azt ígérte, hogy karácsonyig elküldi neki az eszközt. Ez nem történt meg, ráadásul a hirdető elérhetetlenné vált, a vevő nem tud kapcsolatba lépni vele, nem tudja tőle visszaszerezni a pénzét. Ezért idén január 13-án feljelentést tett.

Három nappal később újabb két pórul járt internetes vásárló tett bejelentést. Egy békéscsabai férfi 45 ezer forintot fizetett egy olyan telefonért, amihez egyébként jóval drágábban lehet hozzájutni. Az egyik népszerű kereskedő oldalon figyelt fel az alkalminak tűnő vételre. A pénzt el is utalta, de úgy járt, mint a kontroller megrendelője. Egy szabadkígyósi férfi pedig azért kért rendőri intézkedést, mert egy cégtől informatikai eszközöket rendelt 150 ezer forintért, de azok nem érkeztek meg, ráadásul a cég honlapján lévő vevőszolgálati telefonszámok nem működnek, az e-mailre pedig nem válaszolnak.

Dr. Szombati Andrea elmondta, a rendőrség mindenkit arra kér, hogy legyen nagyon körültekintő, ha interneten vásárol. Használt cikkeknél a piaci árnál jóval alacsonyabb ár gyanús lehet. Ha például egy 200 ezer forint körüli összegért megvásárolható telefont alig használt, jó állapotú megjelöléssel 45 ezerért hirdetnek, érdemes jobban utánanézni az eladónak. Webáruházaknál nézzék meg az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket.

– Érdemes rákeresni az áruház értékelésére is az interneten, mert vannak esetek, amikor a korábbi károsultak leírják tapasztalataikat a cégről – hangsúlyozta a sajtószóvivő. – Ha még a vásárlás előtt elolvassuk ezeket, elkerülhető, hogy magunk is csalás áldozatává váljunk. Bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adják meg (kereskedő oldalán vagy e-mailben soha). Ha lehet, válasszák a személyes átvételi lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában