Gyula

2023.02.17. 12:58

Tizenhárom évre ítélték a fagyállós gyilkost: az apósát ölte meg

Fagyállóval töltötte meg a csatos sörösüveget, majd azt mások ajándékának álcázva elvitte szarvasi apósának, aki, miután ivott a mérgező folyadékból, kórházba került és később meghalt. A 37 éves szentesi férfit nem jogerősen pénteken 13 év szabadságvesztésre ítélték a Gyulai Törvényszéken előre kitervelten elkövetett emberölés miatt. A vádlott beismerte, illetve azt mondta, hogy megbánta tettét.

Licska Balázs [email protected]

A 37 éves férfit nem jogerősen ítélték el pénteken Gyulán

Fotó: A szerző felvétele

A tényállás szerint a vádlott jó kapcsolatot ápolt felesége családjával, ugyanakkor apósa italozó életmódját nem tudta elviselni, és ennek többször is hangot adott. 2016-ban volt, hogy tettlegességig fajult a vita amiatt, hogy az apósa túl sok pálinkát ivott, 2019-ben pedig egy összetűzés során alkoholistának nevezte, illetve trágár szavakkal is illette apósát a férfi. Aki aztán eldöntötte, hogy elteszi láb alól apósát. Számba vett több módot is, végül a mérgezés mellett határozott, bízva abban, hogy így nem derül ki, ő volt az elkövető. 

Két éve pálinka mellé kevert fagyállót, és azt vitte el apósának, mintha ismerősök névnapi ajándéka lenne. Nem volt azonban a folyadékban elég mérgező anyag, így az apósa, bár rendszeresen ivott belőle, nem szenvedett mérgezést. A gyilkossági szándékától nem állt ezt követően sem a férfi. Beszerzett fagyállót és egy csatos sörösüveget, és azt így készült italt szintén mások meglepetéseként 2021. szeptember 13-án vitte el apósának, saját kezűleg írta rá, hogy „Boldog születésnapot”. Az apósa este ivott is belőle, másnap kórházba került, majd nagyjából két hét múlva, 26-án elhunyt.

A 37 éves szentesi férfi beismerte tettét a Gyulai Törvényszéken pénteken tartott előkészítő ülésen. Megtörten azt mondta, hogy megbánta tettét, valamint azt, hogy órási hibát követett el. Bocsánatot kért feleségétől, illetve anyósától is kért volna, de vele az eset óta nem találkozott.

 Hozzátette: megérti, ha nem bocsájtanak meg neki, mivel kioltotta az apósa életét. Kiemelte: nem szeretne senki mást hibáztatni, és úgy véli, nem kellett volna beleszólnia mások életébe, viszont sajnálta anyósát – akit állítása szerint volt, hogy apósa bántott –, illetve féltette apósától a kisfiát is.

Szégyennek mondta, hogy az első, sikertelen kísérlet után másodszorra is megpróbálta megmérgezni apósát. Elismerte, hogy ő szerezte be a csatos sörösüveget és a fagyállót, hogy ő csomagolta be. Segített is apósának kibontani az ajándéknak álcázott mérgező folyadékot, majd ő is tette be a hűtőszekrénybe. 

A vármegyei főügyészség emberölés kísérlete és emberölés miatt is vádat emelt a férfi ellen. A vádhatóság szerint a férfi ugyanis kétszer tört az apósa, a sértett életére, mintegy nyolc hónap telt el a két eset között. Az ügyész szerint súlyosító körülményként kell értékelni a kitartó szándékot. A védelem szerint viszont nem lehet a két esetet elkülöníteni, mivel egy elhatározás volt, a cselekmények pedig követték egymást. Enyhítő körülménynek nevezte az ügyvéd, hogy tettét a férfi a családja védelmében követte el, még akkor is, ha nem megfelelő megoldást választott a problémára.

Előre kitervelt emberölés

A Gyulai Törvényszéken 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a 37 éves férfit, aki 2021 novembere óta van letartóztatásban, és nem bocsájtható feltételes szabadságra. Emellett 10 évre eltiltották a közügyektől, továbbá több mint 3,5 millió forint bűnügyi költséget szintén meg kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet indokolásakor ismertették: a vádlott egy bűncselekményt valósított meg. Igaz, hogy a két eset között eltelt nyolc hónap, az akarat folyamatos volt, a férfi nagy hagyott fel szándékával, így az elhatározás egységesnek minősül. A kísérlet után a vádlott még motiváltabbá vált, biztosra ment.

Súlyosító körülményként értékelték, hogy a férfi hozzátartozó sérelmére követte el a bűncselekményt. Enyhítőként pedig azt vették figyelembe egyebek mellett, hogy beismerő vallomást tett és azt, hogy megbánta tettét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában