Ügyészség

2023.01.17. 10:43

Pénzbüntetést kaphat a Gerendáson csapdával egerészölyveket befogó vadász

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség, és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 57 éves büntetlen előéletű csorvási férfi ellen, aki hivatásos vadászként sértette meg a természetvédelemről szóló törvény és a vadászati törvény rendelkezéseit.

P. G.

A férfi megsértette a természetvédelemről szóló törvény rendelkezéseit /Fotók: Magyar Madártani Egyesület/

A férfi a vádbeli időben az egyik Békés vármegyei vadásztársaságnál hivatásos vadászként állt alkalmazásban. Munkaköri feladatai közé tartozott a vadásztársaság kihelyezett csapdáinak a karbantartása és ellenőrzése. 2020. október 18-a és 2020. december 28-a közötti időben vadásztársaság által az egyik vadászterületén, Gerendás külterületén üzemeltetett, ragadozók befogására fejlesztett élve fogó ládacsapdák közül hárommal legalább nyolc egerészölyvet fogott meg.

A férfi a madarakat minden esetben egy hurokban végződő bottal fogta meg, és távolította el a csapdából oly módon, hogy a hurkot a madár nyakára szorította, és a bot segítségével húzta ki onnan – olvasható a vármegyei ügyészség friss közleményében.

A megfogott madarakat a férfi a helyszínen nem engedte el annak ellenére, hogy azok megszerzésére, birtokban tartására, vagy azokkal történő bármilyen cselekvésre engedéllyel nem rendelkezett, továbbá a csapda egyszerű kinyitásával minden esetben biztosítani tudta volna a madarak távozását úgy, hogy az sem a madaraknak, sem a kezelőnek nem okozott volna sérülést, illetve nem eredményezett volna sérülésveszéllyel járó helyzetet. Az egerészölyveket autóval a helyszínről elszállította.

Az ügyészségen leszögezték: az egerészölyv (Buteo buteo) védett fajnak minősül, a pénzben kifejezett eszmei értéke egyedenként 25 ezer forint.

A férfi megsértette a természetvédelemről szóló törvény rendelkezéseit, amelyek értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más tevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A hatályos jogszabályok alapján a vadásztársaságok semmilyen módon nem tarthatják védett állatfajok egyedeit, azok birtokban tartására és szállítására sem kaphatnak engedélyt. A férfi megsértette a vadászati törvény rendelkezéseit is, mivel azokra figyelemmel az élve fogó csapda használata során jogszerűtlenül történt meg a véletlenül elfogott védett állatfajok egyedeinek birtokban tartása és elszállítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában