Vádemelés

2023.01.18. 15:49

Nem fizette ki a mások nevére vett telefonokat egy gyomaendrődi házaspár

Mások nevére vásároltak mobiltelefonokat, majd azok árát nem fizették ki. A Szarvasi Járási Ügyészségen ezért, csalás miatt emeltek vádat egy 39 éves gyomaendrődi férfi és felesége, egy 33 éves nő ellen. A nőnek ezen felül személyes adattal visszaélés miatt is felelnie kell. Mivel saját adatai megadásával és a megrendelt készülékek átvételével bűnsegédként hozzájárult a bűncselekmények elkövetéséhez, egy 43 éves gyomaendrődi férfi ellen ugyancsak vádat emeltek.

Licska Balázs [email protected]

A vádhatóság szerint úgy rendeltek, hogy tudták előre, nem fizetik majd ki a mobiltelefonok árát /Illusztráció: Shutterstock/

A tényállás szerint a 39 éves férfi 2018 szeptemberében az egyik gyomaendrődi sörözőben megkereste az ott alkalmi kiszolgálóként dolgozó 43 éves férfit, és arra kérte, hogy pénzért cserébe segítsen neki saját nevében mobiltelefonokat rendelni, amelyeket majd ő külföldön értékesít. Mivel szüksége volt készpénzre, a pultos bele is egyezett ebbe.

A megállapodásnak megfelelően, illetve azért, hogy megrendelhessék a készülékeket, átadta személyi igazolványát és a lakcímet igazoló kártyáját.

A 39 éves férfi interneten keresztül, társa nevében, annak adatai felhasználásával kötött szerződést az egyik szolgáltatóval, és megrendelt egy 230 ezer forint értékű mobiltelefont az ahhoz tartozó SIM-kártyával.

Néhány nap múlva a futár ki is szállította a 43 éves férfinak a készüléket, aki azt átvette. Aztán átadta bűntársának, aki az egyezségnek megfelelően 50 ezer forint készpénzt adott ezért neki; a telefont pedig később eladta egy ismeretlennek.

A vádlottak a készülék ki nem fizetett vételárával, használatával, illetve az igénybe vett szolgáltatások meg nem fizetett díjával kapcsolatban a szolgáltatónak több mint 450 ezer forintos kárt okoztak. A 39 éves férfi a szerződés megkötésekor tévedésbe ejtette szolgáltató munkatársait, hiszen nem is akarta a megvásárolt mobiltelefon árát, valamint az igénybe vett szolgáltatások ellenértékét kifizetni. A 43 éves férfi pedig azzal, hogy átadta a személyi okmányait, illetve azzal, hogy átvette a készüléket, szándékosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetésekor. Az eset még kétszer megismétlődött, 2018 decemberében és 2019 áprilisában, mindkétszer ugyanilyen módszerrel károsították meg a szolgáltatót.

Közben a 39 éves férfi és felesége a söröző másik pultosát, egy azóta elhunyt nőt is megkörnyékeztek egy hasonló ajánlattal, aki a házaspár rendelkezésére bocsátotta a személyes adatait, iratait, tudva azt, hogy mire használnák fel.

A házaspár tagjai az azóta elhunyt nő adataival két mobiltelefont rendeltek meg anélkül, hogy szándékukban állt volna kifizetni a vételárat. Ezzel több mint 540 ezer forintos kárt okoztak a társaságnak. A feleség emellett megszerezte egy másik gyomaendrődi nő személyes adatait is – viszont annak tudta és beleegyezése nélkül –, és azokkal szintén rendelt egy készüléket, további 250 ezer forintos kárt okozva a szolgáltatónak.

Meg kell téríteniük az okozott kárt

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak beismerik a tettüket, akkor a 39 éves – egyébként büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő – férfit a bíróság ítélje végrehajtandó fegyházbüntetésre; a feleségét próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre; míg bűnsegédként közreműködő társukkal szemben alkalmazzon próbára bocsátás intézkedést. Ezen felül azt is kérte a vádhatóság, hogy a bíróság a telefontársaság által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyt, azaz kötelezze a vádlottakat az okozott kár megtérítésére. Emellett azt is javasolta, hogy a pultosként dolgozó férfival szemben rendeljen el vagyonelkobzást a közreműködéséért a társától kapott pénz, azaz 50 ezer forint erejéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában