Statisztika

2023.01.28. 12:21

Nem előzékenyek a Békés vármegyei közlekedők, ez sok balesetet okozott

Rendszeresek a rendőri ellenőrzések Békés vármegyében a kereszteződésekben és a gyalogos-átkelőhelyeknél - tette közzé a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Mint közölték, 2022-ben a vármegye útjain a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset az elsőbbségadás elmulasztása miatt történt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismertette, az előző napokban is gyakori tapasztalat volt, hogy azutósok nem álltak meg olyan gyalogátkelőhely előtt, ahol egy csoport várakozott arra, hogy biztonságosan átmenjen az út túloldalára. Ebben az esetben az egyik irányból érkező járművek már álltak, amikor a rendőrautó mellett elhaladó kocsi a gyalogosok előtt áthajtott az átkelőhelyen. A jármű vezetője a rendőröknek elmondta, hogy csupán pillanatnyi figyelmetlenség volt ez a részéről, hozzátéve, sajnálja, hogy így történt és nagyon ügyel arra, hogy betartsa a szabályokat. 

A közlekedési balesetek túlnyomó többsége emberi hiba, tehát figyelmetlenség miatt történik. Ezért a rendőrök mindenkit arra kérnek, hogy közlekedjen szabályosan és figyelmesen! Vigyázzon magára, utasaira és legyen tekintettel közlekedő partnereire is! A járművezetőknek ott, ahol „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, meg kell állniuk és úgy kell elsőbbséget kell adniuk. Ahol pedig „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, ott, habár nem kötelező megállniuk, de ha így tudják megadni az elsőbbséget, akkor meg kell állniuk. Ez azt jelenti, hogy ha a vezető nem látja be jól a kereszteződést, akkor„Állj!” jelzés nélkül is meg kell állniuk azért, hogy alaposan körül tudjanak nézni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak pedig a járművekkel szemben elsőbbsége van. 

A rendőrség az ellenőrzések mellett balesetmegelőzési programokkal is igyekszik tenni azért, hogy a közlekedők belássák: a szabályok betartása közös érdek, hiszen mindenkit hazavárnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában