Katasztrófavédelem

2023.01.29. 12:08

Egyre több a kéménytűz Békésben is

Idén már 116 esetben riasztották a tűzoltókat kéménytűzhöz Magyarországon. Az esetszámok növekedése azt mutatja, hogy egyre több az olyan kémény, aminek elmaradt a megfelelő karbantartása.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

Nemcsak mi szeretünk tiszták lenni, hanem a kémény is. Gondoskodj a kémény és a tüzelőberendezés tisztaságáról is – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán.

2022-ben térségünkben huszonhat alkalommal indult ki a kéményből a tűz, idén januárban pedig már három alkalommal is riasztották a tűzoltókat a kéményben meggyulladt korom miatt Mezőberényben, Békésen és Tarhoson.

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook

Amit pedig feltétlen tudnunk kell:

– Házilag soha ne végezz kéménykiégetést!
– Ne tüzelj el műanyagot, festett vagy rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat! Ezekkel kéményed, és a környezetet is szennyezed.
– Soha ne fűts nedves fával!
– Laza, rosszul záródó kéményajtó? Tömítetlen kazántag? Rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek? Ezek nemcsak csökkentik a hatásfokot, hanem tűzveszélyesek is.
– Minden alapja egy jó szakember: hívj kéményseprőt! 
– Csak engedélyezett begyújtó anyagot használj a tüzeléshez!
– Neked van már huzatszabályzód? Szél vagy alacsony külső hőmérséklet esetén jól jöhet.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy élni kell az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni a fűtőeszközöket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában