Évértékelés

2022.12.30. 13:53

Zsúfolt évet tudhatnak maguk mögött megyénk rendőrei, tűzoltói, mentősei - videóval

Sajnos a 2022-es esztendő sem telt el gondtalanul. Békés megye hivatásos szerveinek idén is bőven akadt dolguk: balesetekhez siettek, tüzet oltottak és számos bűncselekményt derítettek fel.

T. N.

November végén Kisdombegyházára riasztották a tűzoltókat egy kigyulladt családi házhoz

Fotó: Für Henrik-archív

Ha a mögöttünk hagyott esztendőt nézzük, akkor néhány tanulságot már most ki lehet emelni – árulta el dr. Szombati Andrea. Minden számadat nélkül el lehet mondani, hogy a bűncselekmények tekintetében kiemelkednek az internetes csalások. Gyakorlatilag ennek most már számtalan formája létezik. 

– Csak néhányat emelnék ki azért, hogy tanuljunk belőle és a jövőben egyre kevesebbszer fordulhasson elő. Sokszor a csalók banki alkalmazottnak adják ki magukat és így próbálják megtudni a gyanútlan emberek adatait. Nagyon fontos, hogy semmilyen adatot ne adjunk meg telefonon keresztül. Emellett sajnos egyre gyakrabban előfordul az is, hogy egy régóta áhitott terméket sokkal olcsóbban tudunk megvásárolni, de mindig előre kell fizetni. Ezeknek azonban nem szabad bedőlni, hiszen nem csak a pénzünket veszítjük el, de a terméket sem kapjuk meg.

A tűzoltóknál sem állt meg az élet. Az idei évben a legtöbb alkalommal (az aszályos időszaknak köszönhetően) területtüzeknél avatkoztak be a tűzoltók, de a vihar okozta károk felszámolásában is fontos szerepet játszottak – árulta el Várszegi György tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– Békés megyében három esetben volt négyes és egy esetben ötös kiemelt riasztási fokozatú területtűz, ahol tűz kiterjedésének és a megmentendő kárérték függvényében 10-20 gépjárművel (fecskendő és vízszállító) avatkoztak be a tűzoltók. Ezen kívül Magyarbánhegyesen egy raklapüzem égett teljes terjedelmében. A káreseményhez – melyhez a legmagasabb, ötös kiemelt riasztási fokozat mellett mozgósították a tűzoltó egységeket – mezőkovácsházi, orosházi, gyulai, békéscsabai, makói és hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltók vonultak, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával oltották az égő ingatlant. A tűzoltók az épületből tizenegy gázpalackot is kihoztak. Az eset során személyi sérülés nem történt, azonban az üzemben működő gépek és az ott tárolt alapanyagok, illetve raklapok a lángok martalékává váltak. A tűz keletkezésének okait a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálta.

A tűzoltó főhadnagy hozzátette, hogy a lakosság részéről nagyobb odafigyelésre lenne szükség, az engedélyezett tűzgyújtás esetén is a tűzvédelmi szabályok betartása, valamint az időjárási körülmények figyelembe vétele is rendkívül fontos.

– Viharkárok esetén az öngondoskodásra hívnám fel a figyelmet, azok a fák, amelyek a viharos időben biztosan instabillá válnak, azok megelőző jelleggel, már korábban el lehet távolítani, vagy biztonságosra visszavágni.

Mindent összevetve, önmagunk és tulajdununk védelme érdekében fontos a nagyobb odafigyelés és a szabályok betartása.

Békés megyében a mentők napi 150-170 feladatot látnak el, melynek nagy része primer mentési feladat – árulta el Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs

– 2021-ben közel 200 ezer koronavírus-gyanús vagy fertőzött embert láttunk el. Közel 2 millió mintavételt szerveztünk meg, hajtottunk végre. Ehhez több, mint 5 millió kilométert futottak mentőautóink. Ehhez viszonyítva az idei év egy kicsit fellélegzés volt, azonban megnőtt a több sérülttel járó tömeges balesetek száma, illetve megszaporodtak a szív-érrendszeri, vagy légzőrendszertérintő betegségek. Békés megyében az idei évben ellátott feladatok száma már meghaladta a 43 ezret.

Az idei év lehetővé tette a mentők számára, hogy fokozatosan visszatérjenek a megszokott mederbe. 

– Visszaállítottuk a Hősképzést, valamint folyamatosan fut két alkalmazásunk is. Az egyik az Életmentő applikáció, amely a segélyhívásban nyújt segítséget részben azzal, hogy a hívó GPS koordinátáit automatikusan elküldi a mentésirányításnak, illetve előre betáplált adatokat tudunk rögtön közölni (TAJ szám, kezelt betegségek, szedett gyógyszerek, gyógyszerérzékenység stb). Emellett elsősegélynyújtást is tanulhatunk az applikáció segítségével, valamint egészségügyi szolgáltatók, patikák elérhetőségét és nyitva tartását is tartalmazza. 

H?sképz?
A Hősképző program keretében újraélesztési bemutatót tartottak a gyulai a Béke sugárúti óvodában 
Fotós: MW-archív

– A másik alkalmazásunk a SzívCity, amely kifejezetten keringésmegállások esetén nyújt hatékony segítséget. Az alkalmazás 500 méteres körzetében riasztja a segélynyújtókat, – akik letöltötték és használják –, így ők a helyszínre tudnak sietni és meg tudják kezdeni az újraélesztést, amíg a riasztott mentőegység a helyszínre érkezik.

Hangai József mentőtiszt hozzátette, hogy szilveszter estére mértékletességet kérnek, és az új évben is figyeljünk és vigyázzunk magunkra és embertársainkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában