Hasznos tanácsok

2022.12.22. 06:38

Kellő odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek otthonainkban

Az év vége felé, a nagy sürgés-forgásban gyakrabban fordulnak elő balesetek, amik kellő odafigyeléssel megelőzhetőek. De, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy ne történhessen baj? Mutatjuk!

T. N.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság lakástűz szimulációval hívja fel a figyelmet milyen óvatosan kell eljárni az adventi koszorúk gyertyagyújtásaikor

Fotó: Imre György

Ezekben a napokban gyakrabban fordulnak elő háztartási balesetek, például forrázások, valamint közlekedési balesetek, ám kellő odafigyeléssel ezek nagy része megelőzhető.

– Égési sérülések esetére be lehet szerezni speciális égési kötszereket, ezek alkalmazhatóak az égett testfelületen, de ezeken kívül semmi mást nem szabad az égési sérülésre tenni. Ha  nem rendelkezünk ilyennel otthon, akkor 5-8 percig folyó vízzel hűteni kell, majd steril kötszerrel fedni – árulta el Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs.

Hozzátette, hogy célszerű még karácsony előtt ellenőrizni a házipatikát, a rendszeresen szedett gyógyszerekből szükség esetén felíratni, hogy az ünnepek végéig kitartsanak azok. Nem baj, ha van otthon ezeken felül fájdalomcsillapító, esetleg görcsoldó, emésztést segítő gyógyszer, akár kötszer.

Várszegi György tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője is ad néhány jó tanácsot annak érdekében, hogy az ünnepi időszakot valóban felhőtlenül és boldogan tölthessük szeretteink társaságában.

–A tűzesetek jelentős részét az égve felejtett gyertyák okozzák. Ezért az adventi koszorúkat és a gyertyákat helyezzük olyan felületre, amely nem éghető és a közvetlen közelébe se legyen más éghető anyag! Továbbá ne hagyjuk őrizetlenül, mielőtt elhagyjuk a helyiséget fújjuk el a lángot.

Fontos, hogy az égő gyertyát ne tegyük huzatos helyre, az eloltásukhoz pedig mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt.

Az esetleg fellobbanó lángok továbbterjedését

– vizes pokrócokkal, vagy egy kézi tűzoltó készülékkel a lehet a leggyorsabban megakadályozni

– karácsonyfatűz esetén ha a fán elektromos lámpafüzér is volt, vízzel vagy vizes pokróccal az oltást csak az áramtalanítást követően szabad elkezdeni - emelte ki a tűzoltó főhadnagy.

Amennyiben a tűz eloltása felsorolt módszerekkel már nem megoldható, azonnal híjuk a 105-ös, vagy 112-es segélyhívószámot.

Nem játék a tűzijáték

A karácsonyi ünnepeket követően a szilveszterről sem szabad megfeledkezni. Várszegi György elmondta, hogy vegyük figyelembe, hogy egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak. Csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot, ami rendelkezik magyar nyelvű használati utasítással. Továbbá kiemelten fontos, hogy a tűzijátékokat gyermekek elől mindig elzárva tároljuk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában