Óévbúcsúztató

2022.12.31. 09:45

A szilveszterre felkészültek a rendőrök, tűzoltók és a mentők is Békés megyében

A rendőrségen, a mentőknél és a katasztrófavédelemnél is felkészültek szilveszter éjjelére, hogy mindenki biztonságban ünnepelhessen.

Ny. L.

Forrás: Shutterstock

A rendőrség, ahogyan az év minden napján, úgy szilveszterkor és újév első napján is folyamatosan, 24 órában végzi feladatait – közölték megkeresésünkre a Békés megyei főkapitányság sajtószolgálatánál. A közlekedésrendészeti, közrendvédelmi, határrendészeti és a bűnügyi szolgálatellátás ezeken a napokon is biztosított a szükséges létszámmal. A szervezeti egységeken belül a parancsnokok arra törekednek, hogy a szolgálatot a munkatársaik családi körülményeire tekintettel szervezzék meg.

Hangsúlyozták, a közlekedési rendőrök ilyenkor is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére. Lényeges, hogy aki alkoholt fogyasztott, az ne vezessen, és senki ne üljön be olyan autóba, amit ittas ember akar vezetni.

A rendőrjárőrök a bűnügyi szolgálat nyomozóival együtt a forgalmasabb helyeken ügyelnek az ünneplők biztonságára. A lopások megelőzése érdekében kérik a szórakozni indulókat, hogy figyeljenek oda személyes dolgaikra! Pénztárcájukat, telefonjaikat ne hagyják sehol őrizetlenül, még rövid időre sem. Az elmúlt években is előfordult, hogy szórakozóhelyeken, házibulikban telefon, kabátzsebből pénztárca tűnt el. Aki lakásban tart összejövetelt, előtte beszélje meg ezt a szomszédokkal! Állapodjanak meg abban, hogy meddig tart és milyen zajjal járhat a vendégség. Bűncselekmény vagy baleset esetén szilveszterkor és újév napján is folyamatosan hívható a 112-es segélyszám.

A megyei katasztrófavédelemnél elmondták, hogy a tűzoltóságokon készenléti szolgálatot ellátó állomány létszámát belső norma határozza meg. Ez az év minden napján azonos, így külön létszámnövelés nincs szilveszterkor. Szükség esetén azonban a szolgálatot ellátó állomány létszámának bővítése is lehetséges. Ez ugyanakkor nemcsak szilveszterkor, hanem az év bármely napján, indokolt esetben, jelentősebb vagy elhúzódó káresemény felszámolása érdekében. Hozzátették, Békés megyében az elmúlt évek tapasztalatai alapján nincs kiemelkedő esetszám szilveszterkor.

Hangai József mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa kiemelte, országosan mintegy 15-20 százalékkal emelkedik meg szilveszter éjjelén a riasztások száma, Békés megyében is hasonló arányú terheléssel számolnak.

A feladatoknál arányaiban magasabb ilyenkor az alkoholfogyasztással összefüggő egészségkárosodás, több a közterületi ellátás és a különböző szintű végtagi és fejsérülés. Minden évben számítanak pirotechnikai eszközök okozta sérülésekre is. A mentőknél is felhívták a figyelmet arra, hogy kizárólag engedélyezett pirotechnikai eszközöket használjanak az emberek, és azokat is az előírásoknak megfelelően. Az alkoholnál pedig ők is azt tanácsolják az ünneplőknek, hogy a mértékletes fogyasztást helyezzék előtérbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában