Biztonságosan emlékezzünk szeretteinkre!

2022.10.30. 10:28

Újabb baleseteket okozhatnak az út menti kegyhelyek Békésben

A Békés megyei közutak mentén az utóbbi időben visszatérő probléma a halálos balesetek helyszínén a sajnos szintén balesetveszélyes „kegyhelyek”, keresztek elhelyezése – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

P. G.

Tapasztalataik alapján nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók ilyen ügyben hozzájárulást, pedig az kötelező lenne /Illusztráció: Shutterstock/

Mint közleményükben kiemelték, ezeket a kegyhelyeket legtöbbször a közút területén, az útpadkán vagy annak közelében, leginkább lakott területen kívül, közvilágítás nélküli útszakaszon, közútkezelői hozzájárulás nélkül helyezik el a hozzátartozók.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága éppen ezért arra kéri az érintetteket, hogy az országos közút mellett engedély nélkül elhelyezett kegyhelyeket eltávolítani szíveskedjenek és a szeretteikről olyan helyen emlékezzenek meg, ahol mások és önmaguk biztonságát nem veszélyeztetik.

A Magyar Közút a kegyhelyek kihelyezését természetesen tiszteletben tartja, de a biztonság érdekében, a vonatkozó rendelet szerint csak bizonyos feltételek mellett adhat közútkezelői hozzájárulást. A kegyhely nem veszélyeztetheti a forgalom biztonságát, kellő távolságra kell lennie az úttól és kell legyen a közelében biztonságos megállásra szolgáló hely. 

A nem megfelelően felállított építmények ugyanis az úton közlekedőkre veszélyt jelenthetnek, a meggyújtott mécsesek fényei elterelhetik a figyelmet, a kegyhelyet látogatók járműveikkel gyakran kivilágítatlanul félig az úttesten vagy a padkán állnak meg, illetve veszélyhelyzet esetén az útpadkára lehúzódó gépjármű is beleütközhet a kegyhelybe. A társaság útellenőrei rendszeresen járják az országos közúthálózatot, tapasztalataik alapján viszont nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók ilyen ügyben hozzájárulást, pedig az kötelező lenne.

Autópályák mentén ugyanakkor egyébként vannak olyan emlékhelyek, amelyek biztonságosan megközelíthetőek például pihenőhelyeken, parkolókban. A Közút tehát arra kéri a hozzátartozókat, hogy kegyhely állítási szándékukkal keressék meg őket, a közutasok segítenek, hogy hol és milyen módon tudják biztonságosan, szabályosan ezeket a tárgyakat kihelyezni országos közutak mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában