Felfüggesztett börtönbüntetés

2022.09.28. 20:33

Lebuktak a márkásnak tűnő, de hamis ruhákkal

Hamis márkajelzéssel ellátott, a szabadkai és a budapesti kínai piacról hozott ruhákat árultak egy lakótelepi lakásban és egy garázsban – ezért, iparjogvédelmi jogok megsértése miatt ítéltek el a járási ügyészség vádirata alapján a minap a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen egy 40 éves nőt és egy 46 éves férfit. A békéscsabai pár mindkét tagja – három évre felfüggesztve – egy év szabadságvesztést kapott. A jogerős döntés szerint emellett a védjegyjogosultak részére okozott vagyoni hátrányt is meg kell téríteniük.

L. B.

A márkásnak tűnő termékek igazából gyenge hamisítványok voltak

Forrás: Shutterstock

A nő és a férfi 2019-től azzal egészítette ki alacsony jövedelmét, hogy jogvédelem alatt álló, márkavédett termékeket – ruhákat, cipőket, táskákat, pénztárcákat – vásároltak Szerbiában, a szabadkai piacon, valamint Budapesten, a kínai piacon, hogy azokat továbbértékesítsék. Emellett futárszolgálaton keresztül és postai úton is rendeltek ismeretlenektől hamisítványokat.

A termékeket a Lencsési lakótelepi lakásukban, valamint a közelben bérelt, garázsból kialakított – sőt, próbafülkével is ellátott – üzlethelyiségben, továbbá az egyik internetes közösségi oldalon létrehozott zárt csoportokon keresztül forgalmazták.

A vádlottak a különböző márkajelzéssel ellátott termékeket úgy árulták, hogy arra semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek. A hamis jelzéssel ellátott termékek valójában gyenge minőségű hamisítványok voltak, csak külső jellemzőik, megjelölésük, formai jegyeik alapján egyeztek az eredetiekkel – ezért alkalmasak voltak arra, hogy a vásárlókat megtévesszék.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei 2019 végén tartottak a párnál próbavásárlást, egy táskát vettek, majd az ellenőrzés során több száz márkavédett terméket találtak és foglaltak le. A lebukás nem tartotta vissza a nőt és a férfit attól, hogy folytassák a tevékenységet: 2020 nyarán a pénzügyőrök ismét ellenőrizték őket, a lakásban és a garázsban ismét több száz hamis terméket foglaltak le. A vádlottak a védjegyjogosultaknak egyenként 200 ezer és 2,5 millió forint közötti vagyoni hátrányt okoztak.

Lakásukban és egy bérelt, próbafülkés garázsban is árulták a hamisítványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában