Nyomozás

2022.08.09. 10:57

Békés megyei áldozatai is voltak az Angliából telefonáló unokázós csalóknak

Kiterjedt, unokázós csalások ügyében indult nyomozás rendőrségi szakasza zárult le a Gyulai Rendőrkapitányságon.

V. N.

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A külföldről irányított bűnszervezetnek a gyanú szerint 14 tagja van. Közülük ketten Angliából hívogattak fel magyarországi számokat, majd a hívásokat fogadók unokájának, gyermekének, keresztgyermekének adták ki magukat. Azt állították, hogy közlekedési balesetet szenvedtek, bajban vannak, azonnal pénzre van szükségük. Elmondták, hogy nem tudnak elmenni a pénzért, de egy megbízható barátjukat elküldik érte. 

Aki pénzt nem tudott adni, attól ékszereket kértek és fogadtak el. Az Angliából telefonálgató páros irányította azokat, akik itthon felkeresték az időseket, ők mondták meg nekik, hogy mikor milyen címre kell elmenniük. 

A felhívott emberek között többen voltak, akik ráismertek a módszerre és nem hagyták magukat megkárosítani. Voltak azonban olyanok, akik odaadták a megtakarított pénzüket és ékszereiket. 

Békés megyében egy gyulai idős férfitől másfél millió forintot, Békésen egy 80 éves nőtől pénzt és ékszereket vittek el. Emellett egy debreceni nőtől 3 millió 200 ezer forintot csaltak ki, egy szegedi nő pedig több mint egymillió forintot adott át az őt megtévesztőknek.

A bűncselekmények sora 2020. február 17-én szakadt meg, azon a napon összehangolt akció keretében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói, felderítői, a Közterületi Támogató Alosztály és a Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei a helyben szolgálatot teljesítő rendőrök segítségével egy időben három településen intézkedtek. Hajnali 5 óra körül Budapesten, Izsófalván és Makón fogtak el összesen hat férfit, majd az ezt követő hónapokban a bűnszervezet további nyolc tagja ellen indítottak eljárást. 

A nyomozás adatai szerint a 11 férfi és 3 nő kilenc megyében és Budapesten károsított meg, illetve próbált meg becsapni időseket. 

A csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt indult nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügy iratait a Gyulai Rendőrkapitányság hétfőn továbbította az ügyészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában