Vádemelés

2022.08.21. 14:21

Kidöntötte a vasúti fénysorompót Lőkösházánál

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 50 éves büntetett előéletű zalaszentgróti illetőségű, de penyigei tartózkodási helyű férfi ellen, aki autójával kidöntött egy vasúti fénysorompót.

P. G.

Fotó: Shutterstock

A férfi tavaly január 13-án kora reggel Lőkösháza lakott területén kívül a 4444. számú úton Elek irányába autózott. A férfi kocsijában négy utas tartózkodott. Ekkor még szinte éjszakai sötétség volt, esett a hó és az útfelület havas-jeges volt. Az ügyészség álláspontja szerint haladása közben az egyik vasúti átjáró közelében nem a látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekedett, ezért a menetiránya szerinti jobbra ívelő útkanyarulatban megcsúszott, a bal oldali útpadkára sodródott, ahol nekiütközött a vasúti átjárót biztosító fény- és félsorompó egyik oszlopának. 

Az ütközés következtében a fényjelző berendezés a helyéről kitört és működésképtelenné vált; mivel a vasúti átjáró biztosítási szintje – a helyreállítás idejéig, négy óra időtartamban – lecsökkent, a férfi cselekményével a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, azonban anyagi kár keletkezett. 

Az ügyészség álláspontja szerint megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, amely szerint a járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak, az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában