Vádemelés

2022.08.12. 13:49

A vágókorong roncsolta az orosházi asszony ujjait

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség. Vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 48 éves, büntetlen előéletű orosházi férfi ellen, akinek a munkavédelmi mulasztásai miatt bekövetkezett munkahelyi balesetben az egyik beosztottja, egy nő, súlyos, maradandó kézsérüléseket szenvedett.

Nyemcsok László

Illusztráció

A férfi 2019 elejétől termelésvezető-helyettesként áll egy orosházi, műanyagfeldolgozással foglalkozó cég alkalmazásában. 2020. június 16-án, a délutáni órákban a cég orosházi telephelyén arra utasította egyik, csomagoló munkakörben dolgozó női beosztottját, hogy egy betanított munkásként dolgozó másik nővel – a telephelyen üzembe helyezett körfűrésszel – gyeprácsok méretre vágását végezze. A csomagoló munkakörben dolgozó sértett a körfűrésszel történő munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel nem rendelkezett, korábban ilyen szerszámmal munkát nem végzett.

A vádirat szerint a férfi a munkavégzés megkezdése előtt a feladat elméleti ismereteit röviden, néhány percben ismertette a két nővel, majd egy harmadik munkavállalót arra utasított, hogy a körfűrész használatát, illetve a méretre vágás munkafolyamatát a gyakorlatban is mutassa be. Ez a munkavállaló az eszközzel elvégzendő munkafolyamat gyakorlati ismereteit a neki korábban más által megtanított, a cégnél kialakult szabálytalan gyakorlat szerint mutatta be.

A cégnél irányadó munkavédelmi előírások alapján a „szélanyag” leszedése kizárólag segédeszközzel lehetséges, keskeny anyagok vágásakor, valamint szélanyag és a hulladék eltávolításakor tolófát kell használni. A körfűrészekre vonatkozóan kialakult szakmai gyakorlat szabályai szerint is a gép asztaláról a hulladékot, valamint a mozgó szerszámok közelében maradt anyagokat, szilánkokat segédeszközzel (kotróléccel vagy erre kijelölt eszközzel), a szerszámtól távolodó mozdulattal szabad eltávolítani.

Ennek ellenére a munka gyakorlati bemutatását végző munkavállaló e szabályokat megszegve a gyeprácsoknak a forgó körfűrész mellett maradt, levágott széleit nem a fűrészgéphez rendszeresített tolófával, hanem kézzel távolította el.

Az Orosházi Járási ügyészség álláspontja szerint a vezető beosztású terhelt a foglalkozási szabályba ütközően bemutatott munkavégzési módot elfogadta, a sértettet és társát arra utasította, hogy a gyakorlati oktatás során ismertetett eljárással végezzék a gyeprácsok méretre vágását. Az egyik alkalommal, amikor a sértett a levágott gyeprácsdarabért nyúlt, balesetet szenvedett, melynek során a körfűrész forgó vágókorongja jobb kezének három ujját összeroncsolta, egyik ujját részben amputálni is kellett. 

Az ügyészség szerint a terhelt fentiek szerinti foglalkozási szabályszegése és a munkahelyi baleset, a sértett sérülései, maradandó fogyatékossága között okozati kapcsolat áll fenn. A sértettnek a munkavégzéshez alapvetően szükséges ismerete ugyanis hiányzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában