Békéscsaba

2022.07.01. 06:35

Viperával követelték a tízezer forintos tartozást a fiatalok

Tízezer forintos tartozás miatt – egy viperaként ismert fém botot felvillantva – veréssel fenyegetett egy kiskorút két fiatal, akik ellen társtettesként, felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség. Mindketten felfüggesztett szabadságvesztést kaphatnak. Tavaly év végén követték el a bűncselekményt, akkor egyikük 17 éves volt, a másik pedig pont betöltötte a 18-at.

Licska Balázs, [email protected]

Illusztráció: Shutterstock

A kiskorú sértett tavaly októberben vett az osztálytársától – az elsőrendű vádlottól – egy 12 ezer forint értékű dohányhevítő elektromos készüléket. Akkor 15 ezer forintban állapodtak meg: a készülék átadásakor a sértett fizetett is 5 ezer forintot, és megegyeztek, hogy a fennmaradó 10 ezer forintot később rendezi.

Az elsőrendű vádlott elmesélte a történteket ismerősének, a másodrendű vádlottnak, majd közösen elhatározták, hogy a másodrendű vádlott megszerzi a sértettől a 10 ezer forintot. Ezért november 18-án üzenetet küldött neki, és azt állította valótlanul, hogy a készülék, amelyet megvett a sértett, igazából az övé. Ezért a sértettől 20 ezer forintot kért, vagy azt, hogy juttassa vissza neki a dohányhevítőt és mellé 10 ezer forintot. 

A másodrendű vádlott az üzeneteiben hangoztatta, hogy börtönviselt, hogy vele a sértett nem játszhat, mert olyat tesz, hogy megint ülni fog pár évet, hogy nála nincs kegyelem. Az elsőrendű vádlott pedig hamisan megerősítette, hogy a készülék tényleg az ismerőséé, valamint azt is állította: a másodrendű vádlott rajta keresztül azt üzente a sértettnek, hogy amennyiben nem fizet, akkor megkeresi Békéscsabán és meg fog halni. 

Ezt követően november 22-ére meg is beszéltek egy találkozót Békéscsabán, az egyik bevásárlóközpontnál, hogy rendezzék a tartozást, erre az összejövetelre az elsőrendűt elkísérte a másodrendű vádlott is. Előbbi magával vitt egy összecsukott állapotban 19 centiméter, kinyitott állapotban 50 centiméter hosszú, teleszkópos, viperaként ismert fém botot.

A vádlottak 18 óra körül találkoztak a sértettel, beszélgettek a tartozásról, és közben a másodrendű vádlott megkérdezte a sértettet, hogy „szeretne-e fogritkítást”, majd az elsőrendű felvillantotta a táskából elővett viperát is. A másodrendű vádlott fenyegetése miatt a sértett visszaadta a készüléket, valamint 10 ezer forintot is adott.

Aztán a másodrendű vádlott közölte a sértettel, hogy a következő héten további 10 ezer forintot kell adnia az elsőrendű vádlottnak, mivel a dohányhevítőt rossz állapotban adta vissza, és a javítási költség felét neki kell ezért fizetnie. Azt is mondta neki, hogy amennyiben nem fizet a megadott határidőig, akkor megkeresi és összeveri, illetve megfenyegette azzal is, hogy elmegy a szüleihez és egy kanna benzinnel felgyújtja a házukat.

A járási ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróságon a vádlottakat – akkor is, ha beismerik tettüket – ítéljék felfüggesztett szabadságvesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában