Vádemelés

2022.07.26. 11:21

Veréssel, rugdosással és fojtogatással bizonyította családfői szerepét egy csorvási férfi

Bántalmazta gyermekei édesanyját, volt élettársát, valamint kislányát és kisfiát is szidta, olykor meg is verte az a 45 éves csorvási férfi, aki ellen kiskorú veszélyeztetése és testi sértés miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség. A vádlottat, aki veszélyeztette gyermekei testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélhetik – ismertették a megyei főügyészségen.

L. B.

A férfi nemcsak becsmérelte, hanem tettleg is bántalmazta gyermekei előtt kislánya és kisfia édesanyját. /Shutterstock illusztráció/

A férfi és volt élettársának kapcsolatából 2009-ben egy kislány, 2011-ben egy kisfiú született. A szülők élettársi kapcsolata 2018-ban végleg megszakadt, és a gyermekek feletti szülői felügyeleti jogot kizárólagosan az apa gyakorolta a Békéscsabai Járásbíróság egyezséget jóváhagyó végzése alapján. Az anya a döntés értelmében minden második héten hétvégén elvihette volna a gyermekeket kapcsolattartásra. A bíróság előtt kötött megállapodás azonban nem működött a szülők között, mert az apa önhatalmúlag döntötte el, hogy a kicsik mikor mehettek az édesanyjukhoz.

A férfi és a nő között évek óta konfliktusos a kapcsolat: a férfi ugyanis nem tudta feldolgozni, hogy volt élettársa elhagyta őt, az édesanya pedig nem tudott beletörődni abba, hogy a gyermekeket nem ő neveli, hanem a vádlottal élnek.

A gyermekek 2018-tól – 9 és 7 éves koruktól – rendszeresen szem- és fültanúi voltak annak, hogy a férfi tettleg bántalmazta édesanyjukat, őt a gyerekek előtt becsmérlő, obszcén jelzőkkel illette, illetve többször megfenyegette, miszerint megöli, lapáttal agyonüti, elássa, elvágja a torkát. Előfordult olyan, hogy a férfi a gyerekek előtt, Csorváson, az általános iskola előtt pofozta meg volt élettársát, de volt, hogy a buszmegállóban bántalmazta a nőt: fojtogatni kezdte, és a várakozók léptek közbe, hogy megakadályozzák a további tettlegességet.

Bár az apa biztosította a kicsik alapvető fizikai szükségleteit, feszültséggel teli, mérgező légkörben nevelte őket. A gyermekeket napi szinten szidalmazta, ha az általános iskolában rosszul teljesítettek vagy a tőlük elvárt házimunkát nem végezték el, trágár kifejezésekkel illette őket. 

Ezen felül havi rendszerességgel megütötte nevelési célzattal a gyermekekeit a fejükön, az arcukon – de megesett, hogy bakanccsal a kislányra taposott –, időnként pedig a volt élettársa irányába felgyülemlett dühe is a fiatalok indokolatlan bántalmazásába torkollott.

A vádhatóság azt indítványozta, hogy a vádlottat – tetteinek beismerése esetén – a bíróságon ítéljék próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre; tiltsák el minden olyan munkától, amelynek során 18 év alattiakkal foglalkozna; illetve a férfi fizesse meg a nyomozás során felmerült 500 ezer forintnyi bűnügyi költséget is.

Rugdosta és a nyakát is szorongatta

Az édesanya, abban a tudatban, hogy a férfi már elment dolgozni, tavaly, egy júniusi napon a kora reggeli órákban megjelent a férfi lakóhelyén, hogy a gyermekeivel találkozzon és – szokása szerint – segítse az általános iskolába indulásukat. A vádlott azonban otthon volt és vitázni kezdett volt élettársával, amelynek során rugdosni kezdte a nőt, többször háton ütötte, valamint a nyakát szorongatta. A kislány látta mindezt, és édesanyja védelmére kelt. Erre a férfi őt is többször arcon és tarkón ütötte, illetve meg is rúgta. 

A nő kimenekült a lakásból és értesítette a rendőröket; a kiérkező rendőrök pedig mentőt hívtak a kislányhoz. A kislány könnyű sérüléseket szenvedett, a lelki sérülései azonban súlyosabbak voltak: két nap múlva az alkarját egy tapétavágóval megvagdosta. Az eset után a gyámhivatal elrendelte mindkét gyermek védelembe vételét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában