Bírósági tárgyalás

2022.06.02. 07:56

Hat sör és egy feles után lopott autóval akart hazamenni egy békési férfi

A Békés megyei ügyészi szervek május 23-a és 29-e között hét személlyel szemben emeltek vádat ittas járművezetés miatt. Ezekben az ügyekben a Békési, a Békéscsabai, a Gyulai, az Orosházi és a Szeghalmi Járási Ügyészség járt el.

Beol.hu

/Illusztráció: www.123rf.com/

A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben egységesen – egy kivételével – arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől, illetőleg enyhébb esetben a bűncselekmény elkövetése során használt – tipikusan „B” – járműkategóriába tartozó járművek vezetésétől.

Kivételt a Békési Járási Ügyészség azon ügye képez, amelyben ittas járművezetés vétsége mellett társtettesként elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette miatt is vádat emelt egy 40 éves büntetett előéletű békési férfival szemben. Társának, egy 25 éves, szintén büntetett előéletű békési férfinak is a bíróság elé kell állnia; a járási ügyészség mindkettőjükkel szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

A két férfi április 8-án, a késő esti órákban ittas állapotban Békésen, a Bihari János utcában sétáltak, amikor észrevettek egy autót, amelyben benne maradt az indítókulcs, ezért elhatározták, hogy azt használni fogják.

Annak érdekében, hogy ne csapjanak zajt, közös erővel eltolták a járművet kb. 8 méterre, majd annak vezetőülésébe beült a 41 éves férfi, míg társa utasként foglalt benne helyet. Ezt követően a „botcsinálta” sofőr a gépjárművet beindította és azzal a gépjármű üzembentartójának tudomása és engedélye nélkül használati céllal közlekedtek Békés belterületén nagyjából 15 percig, addig, míg velük szemben a Pipacs utcában rendőri intézkedésre nem került sor. A gépkocsiban kár nem keletkezett és abból nem tűnt el semmi.

A 41 éves férfi a fenti cselekményt megelőzően legalább 3 liter sört és 0,5 dl tömény szeszesitalt fogyasztott el, és ezt követően ült be a személygépkocsiba és azzal így, ittasan közlekedett Békés belterületén, amíg intézkedés alá nem vonták. A férfi a járművezetés alatt enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában