Bírósági ítélet

2022.06.03. 11:12

Felfüggesztett börtönt kapott a maszk miatt utast bántalmazó buszsofőr

Egy év – egy évi próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a Békési Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki bántalmazott egy ittas utast, mert az nem viselte a maszkot, és kérésre sem tett eleget annak, hogy vegye fel azt.

/Illusztráció: Shutterstock/

A Gyulai Törvényszék ítéletről szóló tájékoztatása szerint a korábban Covid-19 fertőzés miatt megözvegyült, buszsofőrként dolgozó vádlott tavaly június 4-én este az általa vezetett, menetrend szerinti autóbuszon utazó, ittas állapotban lévő vádlottat két alkalommal felszólította a maszkviselési kötelezettség betartására.

Miután a sértett a felszólítás ellenére ismét lehúzta az arcáról a maszkot, a vádlott egy buszmegállóban félrehúzódott, és felszólította a sértettet, hogy hagyja el az autóbuszt. 

Mivel a sértett erre nem volt hajlandó, 

a vádlott indulatba jött, és hirtelen megragadta a ruházatánál fogva a sértettet, aki ettől az autóbusz padlózatára esett.

A sértett az esést tenyerével tompította. Majd a vádlott 

mintegy 3 méteren keresztül végig vonszolta a buszon az ellenállást nem tanúsító sértettet úgy, hogy a sértett térde és lábfeje az autóbusz padlóját súrolta. 

A vádlott a sértettet az autóbusz lépcsőjén lehúzva a buszmegálló padka részén helyezte el, ülő-fekvő helyzetben. Ezt követően a földről felállni és a buszra visszaszállni készülő sértettet a vádlott egy alkalommal, kis erővel arcon rúgta, mire a sértett ismét a földre esett. 

Miután a vádlott a sértett táskáját a sértett után dobta, az általa vezetett autóbusszal elhagyta a helyszínt. A sértett a vádlott cselekménye folytán 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az esetet követően bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntette miatt indult büntetőügy, amelyben a Békési Járásbíróság a napokban hozott nem jogerős ítéletet.

 

Eszerint a bíróság a vádlottat bűnösnek találta bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntettében, ezért őt egy év – egy évi próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte, és kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, valamint a magánfél polgári jogi igényének érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

A bíróság ítélete nem jogerős, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában