Büntetőfékezés

2022.05.07. 06:35

Vascsővel verte le a mezőgyáni iskolásokat szállító kisbusz tükrét az agresszív sofőr

Garázdaság és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt is vizsgálódik a rendőrség egy múlt heti közlekedési vitával kapcsolatban. Az eset előzményeit büntetőfékezés jelenthette.

Papp Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Közlekedési vita fajult garázdaságig múlt szerdán 12 óra 30 perc körül Békéscsaba külterületén – tájékoztatta hírportálunkat akkor a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A konfliktusban egy tehergépkocsi vezetője vascsővel leverte egy kisbusz visszapillantótükrét. A Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei a 42 éves békési férfit garázdaság elkövetésével gyanúsítják. Felmerült a gyanúja annak, hogy a konfliktus előzménye büntetőfékezés volt, a rendőrség pedig vizsgálja, hogy pontosan mi történt.

Az esettel kapcsolatban, a kisbusz vezetője hírportálunknak elmondta, mezőgyáni általános iskolásokat szállított a békéscsabai Munkácsy Múzeumba azon a napon, hogy a gyerekek megnézhessék az intézmény kiállításait. Békés érintésével a megyeszékhely irányába közlekedtek, amikor még a két város közötti körforgalom előtt, a kanyargós, fás részen két platós kisteherautó állt az út mentén, vezetőik talán valamilyen papírt cseréltek. A buszvezető éppen ezért kikerülési manőverbe kezdett, amikor egy fehér zárt áruszállító tűnt fel mögöttük, és a követési távolságot figyelmen kívül hagyva, olyan egy-két méterre közelítette meg a gyerekeket szállító busz hátulját. 

A buszvezető közben befejezte a másik két jármű kikerülését, miközben a mögöttük haladó jármű fénykürttel rájuk világított, de nem bírta megelőzni őket, hiszen a szakaszon folyamatosan jöttek szembe más autók. A buszon egyébként a szabályoknak megfelelően szerepelt, hogy gyerekeket szállít.

Hozzátette, amikor lehetőség nyílt az előzésre, akkor a másik jármű vezetője azonnal melléjük hajtott, és rájuk húzta a kormányt, majd hirtelen élesen bevágott eléjük. A zárt áruszállító sofőrje a buszvezető elmondása alapján előbb kétszer fékezett, majd harmadszorra már teljesen állóra fékezte járművét. Őt, miután az előzmények kapcsán számított valami hasonlóra, nem érték készületlenül a történtek, és szintén fékezett, bár egy buszt korán sem olyan egyszerű álló helyzetbe hozni, mint egy személyautót. Így 20-30 centire állt meg a másik járműtől. A tachográf egyébként rögzítette is, hogy 65 kilométer/órás sebességről fékezte le a buszt.

Ahogy felidézte a történteket, ezt követően az áruszállító sofőrje kipattant a gépkocsiból, és egy fekete, ismeretlen tárggyal hadonászni kezdett, azt kérte számon, hogy miért nem engedték, hogy előzzön. Megfenyegette a sofőrt, majd odavert a tükörnek, a tükörház elektromos szerkezetének motorja el is tört, a burkolat pedig leesett. Ezt követően visszaült a járművébe és elhajtott, ám, mivel felírták a rendszámát, rendőrségi ügy lett a történtekből. A kísérő pedagógus a gyerekek figyelmét igyekezett elterelni, hogy ne ez az eset maradjon meg az útból emlékként.

Az ügyben a garázdaság mellett közúti veszélyeztetés gyanúja miatt is vizsgálódik a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában