Békés megye

2022.05.24. 08:30

Számítástechnikai alkatrészekkel verte át a vevőket az interneten

A Békéscsabai Járási Ügyészség 5 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 6 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat egy 41 éves büntetlen előéletű püspökladányi férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el. A bűncselekmények elkövetésében – nevének és bankszámlaszámának rendelkezésre bocsátásával – közreműködött egy 36 éves büntetlen előéletű püspökladányi illetőségű, de hajdúhadházi tartózkodású férfi is, neki bűnsegédletért kell felelnie.

Illusztráció: Shutterstock

A Békés Megyei főügyészség tájékoztatása szerint, a 41 éves férfi 2019 júniusa és 2020 márciusa között valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel az egyik országosan ismert internetes apróhirdetési portálon, amelyekben olyan számítástechnikai alkatrészeket – így winchester-t, illetőleg videókártyákat – hirdetett eladásra, amelyekkel a valóságban nem rendelkezett. A hirdetések feladásához bűntársának hozzájárulásával annak nevét használta fel, illetőleg a vételárat is bűntársának bankszámlájára kérte utalni a megtévesztett vevőktől, közreműködéséért pedig 80 ezer forintot adott társának. 

A vételár elutalását követően a férfi a megrendelt termékek helyett üres CD dobozokat vagy cserépdarabokat csomagolt be és küldött el a vevők részére. Cselekményével országszerte 11 sértettet károsított meg,egyenként 30-85 ezer forint kárt okozva a részükre, a férfi mindösszesen közel 600 ezer forint vagyoni előnyhöz jutott. Az okozott kár egy része részben lefoglalás, részben önkéntes megtérítés útján megtérült.

A járási ügyészség indítványa a 41 éves terhelttel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, míg társával szemben közérdekű munka büntetés kiszabására irányul, illetőleg arra, hogy a bíróság kötelezze őket a sértettek – meg nem térült – kárának megtérítésére, és a nyomozás során felmerült, közel 100 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában