Vádemelés

2022.05.21. 11:46

Négy méterről zuhant le a dobozi építőmunkás, főnöke felfüggesztett börtönbüntetést kaphat

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 52 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, akinek munkavédelmi mulasztásai miatt súlyosan megsérült az egyik segédmunkása.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Békés Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a férfi egy budapesti székhelyű, tetőfedéssel, tetőszerkezet építéssel foglalkozó kft. ügyvezetője. Ilyen minőségében 2020 augusztusában vállalkozási szerződést kötött az egyik magyar élelmiszer-üzletláncot üzemeltető gazdasági társasággal. A vállalkozási szerződésben a megrendelő azzal bízta meg a vállalkozót, hogy újítsa fel az egyik gyulai élelmiszerüzlet épületének szigetelését, illetőleg egyéb bádogos munkálatokat végezzen el. A vállalkozási szerződés szerint a férfi ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság köteles volt a megbízó munkaterületén érvényes tűzvédelmi, munkavédelmi, munkaügyi, környezetvédelmi, vagyonvédelmi, valamint a magasban történő munkavégzési előírásokat betartani és betartatni. 2020 szeptemberében el is kezdődött a tetőfelújítási munka.

2020. szeptember 22-én az egyik segédmunkás, egy dobozi férfi a megbízott által meghatározottak szerint az épület tetőszerkezetén ún. PVC sütést végzett 4-5,5 méter magasságban. A terhelt ehhez a munkavégzéshez egyéni biztonsági eszközöket – így védősisakot és kötélzetet – nem biztosított annak ellenére, hogy a munkaterületen voltak védőfelszerelések, a kollektív védelem is hiányzott, ezen kívül munkavédelmi oktatásban sem részesítette munkavállalóját sem ezen a napon, sem a korábbiakban, és távolléte esetére munkairányítót sem nevezett meg. A dobozi férfi – egyéni védőeszközt nem használva – 2020. szeptember 22-én, a délutáni órákban a tetőszerkezet szélén tartózkodott munkavégzési célból, ahonnan az egyéni és kollektív védőeszközök teljes hiánya miatt legalább 4 méter magasságból lezuhant, és 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – több testtájékon csonttöréseket és egyéb sérüléseket – szenvedett. A balesetet szenvedő férfi munkáltatója azáltal, hogy a munkavállalója részére munkavédelmi oktatást nem tartott, egyéni védőeszközt nem bocsátott a rendelkezésére, kollektív védőeszközt nem biztosított, illetve a védőeszközök használatát nem ellenőrizte, megsértette a munkavédelemről szóló törvény és más jogszabályok rendelkezéseit.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a tetőfedő, tetőszerkezet-építő tevékenységet végző építőipari gazdasági társaság vezetésétől mint foglalkozástól, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 300 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában