Ki látta őket?

2022.05.28. 06:30

Ketten a Top 50-es körözési listán Békésből

Ötven bűnelkövető szerepel – fényképpel és az általa elkövetett bűncselekménnyel – a körözési toplistán, ami a nyilvánosság számára 2019 óta érhető el a rendőrség honlapján. Akinek információja van a körözött személyekről, akár név nélkül is bejelentést tehet a „Telefontanú” vonalon keresztül. A legkeresettebbek között jelenleg két Békés megyei kötődésű férfi szerepel.

Nagy Szilvia

Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon elmondták, az érvényben lévő, Békés megyéhez köthető körözések mintegy felében olyan embereket keres a hatóság, akiket a bíróság már jogerősen elítélt és a büntetésük letöltését nem kezdték meg. A rendőri eljárásban kiadott körözések kapcsán jellemzően kisebb tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető személyeket keresnek, de esetükben is mindent megtesznek a nyomozók a kézre kerítés érdekében.

A legkeresettebb, TOP 50-es listán jelenleg hét olyan férfi szerepel, akikre nyomravezetői díjat tűztek ki. Bruttó félmillió forintot – mely a legmagasabb összeg is egyben – ajánlottak fel annak, aki információt szolgáltat Bartos Nándor embercsempész hollétéről. 

A legfiatalabb toplistás a 23 éves Vermes Zsolt Krisztián, akit fogolyszökés, lopás és egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt keres a rendőrség. Két bűnöző – Kozák Ali és Sütő Ferenc – különösen veszélyes, mert lőfegyvere van. A listán hat nőt tüntettek fel, az ő bűnlajstromukon kábítószer-kereskedelem, csalás, orgazdaság, lopás, kifosztás szerepel. A legrégebb óta Dudla Andrea bujkál, többrendbeli csalásért kellett volna börtönbe vonulnia, de tíz éve szökésben van. A TOP 50-ben két Békés megyei kötődésű férfit találunk.

– Klement Tibort több hatóság, köztük a békéscsabai kapitányság is körözi – mondta el dr. Szombati Andrea. A sajtószóvivő hozzátette, a 34 éves férfi Békéscsabán, egy cégtől állványokat kölcsönzött, és azokat határidőre nem vitte vissza. Emellett azonban országszerte több más, főként vagyon elleni bűncselekmény miatt folyik ellene eljárás, illetve több bűncselekmény miatt szabadságvesztésre is ítélte már a bíróság, a gyulai például csalás miatt.

– Szintén szerepel a TOP 50-es listán a 45 éves Nyárfádi Roland, akit költségvetési csalás miatt hat év szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék – ismertette dr. Szombati Andrea. A férfinek a legutóbbi ismert lakóhelye Békés volt. 

A szóvivő hangsúlyozta, a lista folyamatosan frissül, legutóbb két rajtaütésnél is nemzetközi együttműködés vezetett eredményre.

– A közelmúlt talán legemlékezetesebb elfogásánál a magyar nyomozók az Egyesült Királyság társhatóságaival együttműködve azonosították N. Tibor és édesapja, N. János tartózkodási helyét Angliában. Mindkét szökevénnyel szemben költségvetési csalás bűntette miatt bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot az illetékes bíróság, N. Tibor pedig a top 50 legkeresettebb körözött személy listájára is felkerült. Apát és fiát március 23-án, összehangolt akció keretében, Derby városában, két külön címen fogták el – részletezte.

Békéscsabai nyomozók sikere is volt a felkutatás

A rendőrségen elmondták, nem volt hova futnia F. Miklósnak sem, akit költségvetési csalás miatt nyolc év fegyházra ítélt a Gyulai Törvényszék. Ellene – szintén költségvetési csalás miatt – egy másik eljárás is folyamatban van a Fővárosi Törvényszéken. F. Miklós - mivel el akarta kerülni a már jogerőre emelkedett fegyházbüntetést, tavaly év végén ismeretlen helyre távozott. A férfi felkutatását a Békéscsabai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai kezdték meg: megállapították, hogy a körözött külföldre távozhatott. 

Kézre kerítése érdekében európai elfogatóparancsot adtak ki, illetve kérték a Nyomozó Iroda munkatársait arra, hogy működjenek közre a TOP 50-es körözött elfogásában. A KR NNI Célkörözési Osztálya az ENFAST hálózat segítségével felvette a kapcsolatot a Spanyol Központi Célkörözési Egységgel, akikkel együttműködve kiderítették, hogy F. Miklós Mallorcán tartózkodhat. A spanyol fejvadászok a férfit március 29-én összehangolt, nemzetközileg koordinált rendőri akciót követően azonosították, majd elfogták Alcludia város üdülőövezetében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában