Temesvár/Békés megye

2022.04.08. 19:57

Lángoló kórházat is láttak a gyakorlaton a békési katasztrófavédők

Lángokban álló kórház, kigyulladt katedrális, tömeges baleset közúton és vasúton egyaránt – csak néhány katasztrófahelyzet, amellyel találkozott a napokban a romániai Temesváron tartott gyakorlaton a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szakembere, Maczek Szilárd tűzoltó alezredes és dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy.

Licska Balázs

Maczek Szilárd tűzoltó alezredes és dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy egy szimulációs gyakorlaton vett részt Temesváron /Fotó: Vukov T./

INDIMA néven zajlik egy európai uniós, nemzetközi szintű projekt, amelyben hazánkból a Magyar Vöröskereszt kapott szerepet az osztrák, lengyel és román szervezetek mellett. Ennek keretében az elmúlt időszakban tudományos konferenciákat rendeztek, március végén pedig egy háromnapos szimulációs gyakorlatot tartottak a romániai Temesváron. 

Ezen a Magyar Vöröskereszt meghívására, a magyar katasztrófavédelmet képviselve vett részt Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, valamint a Magyar Vöröskereszt önkénteseként dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munka­társa. 

A virtuális valóság lehetőségeit kihasználva egy Temes megyei szintű vezetési törzsgyakorlatot tartottak, azaz összeállt az ottani védelmi bizottság minden olyan szereplővel – a katasztrófavédelemtől, a tűzoltóságtól kezdve a mentőkön, a rendőrökön, a honvédségen át a közműszolgáltatókig és a politikusokig –, akikre fontos szerep hárul egy-egy katasztrófa­helyzetben.

Lángokban állt egy kórház, kigyulladt egy katedrális, tömeges baleset történt közúton és vasúton egyaránt, több település áramszolgáltatás nélkül maradt – csak néhány példa, hogy milyen, megoldásra váró problémákkal szembesültek a gyakorlat során. 

A virtuális valóságban számítógépek segítségével pedig be is tudták járni az adott területeket a szakemberek – miközben ténylegesen egy hatalmas, több részre osztott teremben foglaltak helyet. A gyakorlatot három szinten hajtották végre: egyrészt a védelmi igazgatás szereplői meghozták a döntéseket, másrészt a szakma meghatározta, hogy annak megfelelően miként kell reagálni, harmadrészt a konkrét beavatkozásokat is lebonyolították. 

 

A gyakorlat előkészítésében – aminek egyik értekezlete Békéscsabán volt –, majd irányításában vett részt dr. Tímár Tamás, így például abban, hogy különböző időpontokban különféle feladatokkal találkozzanak a szereplők. Ezt követően az értékelésben is szerepet kapott. Maczek Szilárd a magyar katasztrófavédelmet képviselve nézhette végig azt, hogy helyi, megyei és országos szinten hogyan zajlottak a gyakorlat eseményei. 

Érdekesség volt, hogy Maczek Szilárd eljátszotta: Magyarországról érkező vezetőként – mivel a két ország között egyébként is van ilyen téren együttműködés – felajánlja Romániának hazánk segítségét a káresemények felszámolásában. A helyiek azonnal reagáltak erre. A játék során dr. Tímár Tamás volt Maczek Szilárd összekötő tisztje.


A temesvári tűzoltóságot is megnézték

Maczek Szilárd és dr. Tímár Tamás elmondták, hogy folyamatosan fejlődik a technika, a virtuális valóságot egyre több területen lehet használni, így a gyakorlatok során is. Hiszen ennek köszönhetően a lehetőségek tárháza végtelenné válik, nagy mozgásteret ad, olyan katasztrófahelyzeteket tudnak annyi sérülttel kigondolni és láttatni is, amilyet csak szeretnének. Hozzátették, hogy mindenki nagyon élvezte a gyakorlatot, rengetegen figyelték azokat a képernyőket, amelyeken az események zajlottak a virtuális valóságban. Hangsúlyozták, hogy a gyakorlatot és az együttműködéseket mindenki pozitívan értékelte. A két Békés megyei szakember a helyiek meghívását kihasználva ellátogatott a temesvári tűzoltóságra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában