Katasztrófavédelem

2022.04.19. 18:06

A Békés megyei tűzoltóknak rengeteg dolga akadt a hosszú hétvégén

Az elmúlt hosszú hétvégén, tizennégy tűzesettel és tizenhat műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére.

Illusztráció / Shutterstock.com/

A bekes.katasztrofavedelem.hu a pénteki napon három esetben riasztották a tűzoltókat közúti balesethez. Egy személygépkocsi teherautóval karambolozott a reggeli órákban Gádoros és Orosháza között. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. Az orosházi hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították, majd az útburkolatra került kenőanyagot felitatták. Majd nem sokkal később egy személyautó árokba hajtott Kardoskút településen, az Andrássy úton. A járművével egyedül utazó sofőr a baleset következtében csak könnyű sérüléseket szenvedett. Az orosházi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak. 

Egy nádas gyulladt ki péntek délután Békéscsabán, a Kereki út közelében. Az ezer négyzetméter kiterjedésben égő növényzetet a helyi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz keletkezésének körülményei ismeretlenek, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Száraz fű és összehordott növényi hulladék égett péntek délután egy Darvas közeli majorban. A kétezer négyzetméteren égő növényzetet és a nagy mennyiségben összehordott zöld hulladékot a füzesgyarmati önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók oltották el vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Egy családi ház kéményben lerakódott korom gyulladt meg szombat délután Köröstarcsán, a Veér András úton. A mezőberényi hivatásos tűzoltók a kéményben meggyulladt égéstermékeket eltávolították, majd felhívták a tulajdonosok figyelmét, hogy a füstelvezetőt a szükséges műszaki felülvizsgálatig ne használják. Az esti órákban egy hasonló esethez riasztották a tűzoltókat, ezúttal Füzesgyarmaton, a Gacsári István utcában keletkezett egy kéménytűz. Az esethez riasztott helyi önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók a kályhából a parazsat és a kéményben izzó kormot eltávolították. Tűz a környezetére egyik esetben sem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem került sor, a fűtés mindkét esetben alternatív módon továbbra is biztosított maradt. 

Egy nagyméretű fa dőlt a 4206-os úttestre szombat este Füzesgyarmat közelében. Az esethez riasztott szeghalmi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével az egész útpályát elfoglaló növényzetet eltávolították, majd ismét megindulhatott a forgalom. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

A vasárnapi napon a megélénkülő erős szél miatt a Békés megyében keletkezett kisebb-nagyobb károk felszámolására több esetben riasztották a tűzoltókat. Fa ága szakadt le egy Kevermes közeli tanyán a délelőtti órákban. Egy ház bádogzata szakadt fel Gyulán, a Vásárhelyi Pál utcában. Fa dőlt meg veszélyesen egy Kardoskút közeli tanyán. Közlekedési táblára szakadt egy faág Békéscsabán, a Lencsési úton. Polikarbonát előtetőt bontott meg a szél Gyulán, a Kossuth Lajos utcában. Az eseteket a mezőkovácsházi, a gyulai, a békéscsabai és az orosházi hivatásos tűzoltók számolták fel láncfűrész és létra segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Szelektív kukák égtek vasárnap délután Orosházán, az Október utcában. Az esethez riasztott helyi hivatásos tűzoltók a teljes terjedelmében égő három darab hulladéktárolót vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Egy nádas gyulladt ki vasárnap este Békéscsabán, a Wágner utca közelében. A fél hektár kiterjedésben égő növényzetet a helyi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz keletkezésének körülményei ismeretlenek, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg. 

Kigyulladt egy melléképület tetőszerkezete vasárnap este Békéscsabán, a Jósika utcában. A melléképületről a tűz átterjedt a vele egybeépített főépület tetőszerkezetére is. Az esethez riasztott helyi, gyulai és mezőberényi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd az épületet hőkamerával átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg, de a tűz következtében az ingatlan lakhatatlanná vált, így lakosságvédelmi intézkedés keretében a károsultak ideiglenesen rokonoknál kerültek elhelyezésre. 

Az elszáradt aljnövényzet gyulladt meg hétfő délelőtt Nagymágocs külterületén. A kilencszáz négyzetméteren égő vegetációt az orosházi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

A kéményben felgyülemlett korom gyulladt meg hétfő este Mezőberényben, a Hunyadi János utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a koromzsákban izzó égésterméket eltávolították, majd hőkamerával a kémény teljes szakaszát átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában