Elismerés

2022.02.07. 17:26

Önzetlenül segítenek a határvédelemben a Békés megyei polgárőrök is

Egyre nagyobb számban és hatékonyabban teljesítik küldetésüket a határvédelemben szolgálatot ellátó polgárőrök, akik komoly segítséget nyújtanak a rendőrségnek és a honvédségnek – derült ki az immár öt éves Határvédelmi Polgárőr Tagozat hétvégi, Mórahalmon megtartott kibővített évzáró elnökségi fórumán. A legjobbak elismeréseket vettek át, Békés megyéből hárman.

Cs. I.

A Csongrád-Csanád megyei polgárőr vezető, Batiz István elnökletével megtartott találkozón résztvevő egyesületi elnökök, alelnökök mindegyike hitet tett a további határvédelmi szolgálat mellett – olvasható az Országos Polgárőr Szövetség honlapján. Elnökük, dr. Túrós András beszámolt a napokkal korábban megjelent kormányrendeletről, amely koordinált határszolgálatra kéri fel a polgárőrséget. A határozat szerint, a polgárőrök – a költségeik fedezése mellett – naponta 80 fővel látnak el 12 órás szolgálatot a határsávban, illetve mélységi területeken, tovább segítve ezzel a rendőrség és a honvédség munkáját. Dr. Túrós András elismerte, hogy ez a feladat komoly logisztikát igényel majd az OPSZ-től. Köszönetét fejezte ki a rendőrségnek azért az erőfeszítésért, amit hosszú idő óta tesz az illegális migráció kezelésében. Az elnök emellett köszönetét fejezte ki Mórahalomnak, amely szerinte, a határvédelmi tagozat bölcsője.

– Telitalálat volt az OPSZ részéről 5 éve a Határvédelmi Polgárőr Tagozat létrehozása – fogalmazott dr. Túrós András. Elmondta, az elmúlt 5 évben egyre növekszik a migrációs nyomás és az ebből fakadó feladat, de szerencsére a határvédelmi szolgálatra jelentkezők száma is folyamatosan emelkedik. Jelenleg 110 egyesület 2500 polgárőre vesz részt ebben a munkában. Tavaly több mint 160 ezer szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök a határ mentén és közel 7000 migráns elfogásában nyújtottak segítséget a rendőrségnek.Csorba Sándor, a tagozat elnöke kifejtette, a további technikai fejlesztés mellett, idén kiemelt figyelmet fordítanak a határvédelmi polgárőrök szakmai és önvédelmi továbbképzésére. A fórum végén, a határterületen kifejtett kimagasló polgárőr-tevékenységük elismeréseként tízen részesültek az OPSZ elnökének dicséretében és jutalmában, húsz polgárőr pedig a tagozat emlékérmét vehette át. Békés megyéből hárman részesültek az elismerésekben. Az OPSZ elnökének a jutalmát a battonyai Oláh György vette át, a tagozat emlékérmét pedig a mezőhegyesi Kovács István és a kevermesi Tóth Lajos.

A mezőhegyesi díjazott szabad idejében vállalja a szolgálatot /Fotó: BMH/

Több ezer szolgálati óra

Kovács István érdeklődésünkre elmondta, ő a határvédelmi polgárőr tagozat alakulása óta kiveszi a részét ebből a munkából is: – Mezőhegyes Közbiztonságáért Polgárőr Egyesületünk 10 éve alakult, annak az alapító és vezetőségi tagja vagyok. Jól eső érzés, ha az emberek bizalommal fordulnak hozzánk. Szolgálati óráink száma több ezer. A polgárőrség határvédelmi tagozatának szintén a megalakulása óta tagja vagyok. Szeretem csinálni, ahogy mindenki, aki ebből a feladatból kiveszi a részét. Igazi kihívás – tette hozzá a díj átvétele után. Ő és társai is amikor csak tudják és van szabad idejük, mennek és segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában