Békéscsaba

2022.02.18. 13:43

Elítélték a biciklist elütő kamionsofőrt

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egyelőre nem jogerősen a Békéscsabai Járásbíróságon csütörtökön azt a 46 éves dunaföldvári férfit, aki 2020 őszén a Gyulai úti körforgalomnál kamiont vezetve elütött egy biciklist, a nő a helyszínen életét vesztette. A sofőrt emellett két évre eltiltották a C és E kategóriás járművek vezetésétől is.

Licska Balázs

2020. október 7-én órákon át helyszíneltek a Gyulai úti körforgalomnál a baleset után

Fotó: Imre György

A tényállás szerint a vádlott 2020. október 7-én délután a benzinkút felől érkezett meg a körforgalom bejárata elé, ahol várakozott egy biciklis nő a kerékpárról leszállva. Aztán a biciklis elindult, majd ismét megállt, még a körforgalom előtt. A kamionos szintén elindult, és elütötte a kerékpáros nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség halálos közúti baleset okozása miatt emelt vádat a sofőr ellen.

A csütörtöki tárgyaláson elhangzottak a perbeszédek, amelyek során az ügyész kiemelte, hogy a sofőr korábban lényegében elismerte, hogy nem nézte a biciklist, csak arra összpontosított, hogy mikor indulhat, és hogy emiatt a baleset a pillanatnyi figyelmetlenségére vezethető vissza. 

Beszélt arról, hogy egy kamera pontosan rögzítette, miként történt a tragédia.

Hangsúlyozta: kizárt, hogy a biciklis az úttest közepén állt volna – ahogy azt mondta a vádlott –, és hogy még a körforgalom bejárata előtt ütötte el a kamionos a kerékpárost, a körforgalomban lévő nyomok a vonszolás miatt keletkeztek. A szakértő is azt állapította meg, hogy látható volt a biciklis, akit 10-12 kilométer/órás sebességgel ütött el a kamion, amely aztán 20 kilométer/órára gyorsított.

Dr. Mikófalvi Ádám ügyvéd hangsúlyozta, hogy kettős tragédia történt 2020 őszén: az egyik oldal elvesztett egy családanyát, a másikban pedig a családapának kell a baleset emlékével tovább élnie.

Aláhúzta: a védence sosem tagadta a bűncselekmény elkövetését, azonban jelezte, hogy szerinte nem teljesen úgy történt a baleset, ahogy a vádhatóság szerint, a tényállás pontosításra szorult.

Kifejtette, hogy a kamionsofőr látta a biciklist, de megzavarta a mozgása.

 Ő azt olvasta ki a szakértői véleményekből, hogy a kerékpáros nem húzódott teljesen az úttest jobb szélére – attól nem 1,2 méterre, hanem 1,8 méterre volt szerinte -, és hogy a biciklis közlekedése sem volt megfelelő, például nem is kellett volna még egyszer megállnia a körforgalom bejárata előtt.

– Nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire sajnálom a történteket, még mindig a hatása alatt vagyok – mondta az utolsó szó jogán a kamionos. Elismerte, hogy hibázott, hogy figyelmetlen volt. Azt kérte, vegyék figyelembe az ítélet során, hogy sofőrként dolgozik, hogy egyébként évente 130-150 ezer kilométert vezet le balesetmentesen, a szabályok megszegése nélkül. Hangsúlyozta, számára és családjának a jogosítvány létkérdés, és a pénzt – ami a megélhetéshez és például a bűnügyi költségek kifizetéséhez szükséges – csak munkából képes előteremteni.

Másfél év fogházbüntetést kapott

A Békéscsabai Járásbíróságon – két év próbaidőre felfüggesztve – másfél év fogházbüntetésre ítélték a sofőrt, valamint két esztendőre eltiltották a C és E kategóriás járművek vezetésétől, amiből egyébként immár eltelt nagyjából egy év. Emellett több mint 500 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az ítélet indokolásakor elhangzott: a szakértő pontosan rögzítette, hogy nem 1,8, hanem 1,2 méterre volt a nő az úttest jobb szélétől, jobbra volt tőle a bicikli. Nem vitatható, hogy ezzel némileg megszegte a szabályt, de ezt nem lehet sértetti közrehatásként értékelni, mivel a vádlott tudta, hogy ott van, és a sofőr köteles elhárítani a veszélyhelyzetet.

Több tényezőt értékeltek súlyosító és enyhítő körülményként. A férfit a közlekedési előélete alapján – hogy másfél millió kilométert vezetett le balesetmentesen –, csak azon járműkategóriák, a C és az E vezetésétől tiltották el, amelyekkel a balesetet okozta. Így B-s jogosítvánnyal tud dolgozni, és a munkahelyén azt mondták, hogy azzal tovább tudnák foglalkoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában