Videóval - Galériával

2022.02.22. 13:31

Életeket menthet a békéscsabai kapitányság baleset-megelőzési programja

Balesetmegelőzési programot szervezett általános iskolásoknak a Békéscsabai Rendőrkapitányság kedden Békéscsabán, a Turisztikai Főpályaudvaron. Az eseményen a vasúti átjáróban való közlekedés szabályairól tartott előadást Bánszki Hajnalka rendőr őrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója és Bajkai Zsolt, a MÁV Zrt. balesetvizsgálója.

V. E.

Fotó: Bencsik Ádám

Bánszki Hajnalka az iskolások köszöntése után elmondta, programjuk a Fények, sínek, életek címet kapta. Előzménye, hogy Békés megyében az elmúlt 12 évben 26 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt vasúti átjárókban, idén csak februárban pedig már három ilyen karambol volt. Hozzátette, a megyei vasúti átjárós balesetek közül hat tragédiával végződött. Elárulta, az ok minden esetben az átjáróba behajtó járművezető figyelmetlensége, valamint szabálytalansága volt.

A tájékoztatás után a rendőr őrmester kérdésekkel mérte fel a gyerekek ismereteit a vasúti átjárók közlekedési szabályaival kapcsolatban.

A beszélgetés után Bajkai Zsolt hangsúlyozta, a fehér jelzés a fénysorompón csupán azt jelenti, hogy a berendezés üzemel, de nem egyenlő azzal, hogy körültekintés nélkül át lehet hajtani a síneken. Hiszen a fehér fény ellenére is közlekedhetnek rajta vonatok, igaz lassan, de az esetleges közeledésüket akkor is minden esetben fel kell mérnie a járművezetőnek az átjáróba való behajtás előtt. Kérdezte továbbá ő is a gyerekeket például arról, hogy mit jelez a fényjelzés feletti x-ek száma, de szó volt arról is, hogy milyen típusú vonatok közlekednek Békés megyében, illetve arról, hogy mi történik egy baleset bekövetkezése után.

Bánszki Hajnalka a következő lépésben a vasúti átjáróban történt balesetek fotóit mutatta meg az iskolásoknak, amik között volt olyan, amikor a vonat személyautóval ütközött, illetve olyan is, amikor rakományt szállító kamionnal. Szemléltette, hogy az előbbi esetén az ütközésben csak az autó sérült meg, míg az utóbbi esetben a vonat és a kamion is jelentősen rongálódott. A fotók után a féktávok bemutatása következett, amivel arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy milyen hamar bekövetkezhet a baleset. Végül kvízkérdéseket kaptak a gyerekek, amik beküldését helyes megválaszolását jutalmazza a kapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában