Kék hírek

2022.01.29. 14:06

Mulasztott a dévaványai apa, az egész család szén-monoxid mérgezést szenvedett

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 37 éves büntetlen előéletű dévaványai férfi ellen, akinek mulasztása folytán ő és egész családja szén-monoxid mérgezést szenvedett – tájékoztatott a minap a megyei főügyészség.

beol.hu

/Fotó: Shutterstock illusztráció/

A férfi 2005. óta lakik életvitelszerűen egy felújított családi házban Dévaványán a feleségével, valamint három közös kiskorú gyermekükkel. A férfi 2017-ben a két lakószobában, valamint a konyhában fokozott légzárású nyílászárókra cserélte ki a hagyományos, jól szellőző ablakokat, azonban nem gondoskodott az épület gázfűtési rendszerének műszaki biztonsági felülvizsgálatáról, továbbá épületgépészeti szakember, tervező sem ellenőrizte a lakóház megváltozott légellátását. A nyílászárók épületgépészeti szakember jóváhagyása nélküli cseréjének következtében nem jutott be elegendő friss levegő utánpótlás, amely biztosította volna a gázüzemű fűtőkészülékek levegő ellátását. Ezen túlmenően a férfi nem gondoskodott a lakóházban üzemelő fali vízmelegítő, valamint a fali fűtő gázkonvektor megfelelő időszakonként történő tisztításáról, pedig a gázkészülékek karbantartását és tisztítását évenként kötelező elvégezni, amelyet dokumentálni is szükséges. A foglalkozási szabályok megszegésével, fenti mulasztások következtében 2021. március 16-ára virradóan a gázüzemű fűtőberendezések üzemelése során az égéstermék visszaáramlott a lakótérbe, és a tökéletlen égés következtében a lakótérben a szén-monoxid koncentráció megnövekedett. A család minden tagja rosszul lett, a családfő hívta ki a mentőket, akik a békéscsabai kórházba szállították őket; valamennyien enyhe-közepes fokú szén-monoxid mérgezést szenvedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában