Kék hírek

2021.12.28. 10:04

Vádemelés: lezuhant a tetőről és meghalt egy munkás Örménykúton

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a minap a Szarvasi Járási Ügyészség egy 50 éves szarvasi férfi ellen. Úgy dolgoztak Örménykúton május elején, hogy megsértették a munkavédelmi szabályokat, és az ezért bekövetkező balesetben a munkát irányító vádlott egyik társa életét vesztette, miután leesett a tetőről.

Licska Balázs

Shutterstock illusztráció

Az ács-tetőfedő egyéni vállalkozóként dolgozó vádlott idén februárban alvállalkozói szerződést kötött egy céggel, hogy egy Örménykút külterületén található telephelyen, az épülő gabonatárolónál elvégezze a bádogozási munkákat. A kontraktus tartalmazta, hogy a vádlott a mindenkor érvényes munkaügyi, munkavédelmi előírások szerint dolgozik, és hogy kijelenti, miszerint a szerződés teljesítése érdekében önmaga és saját dolgozói részére munkavédelmi és egyéb biztonságtechnikai felszereléseket biztosít.

A férfi május elején a tetőfedési munkálatokhoz segítségül hívott egy szobafestőként dolgozó férfit, aki ebbe beleegyezett és jelezte, hogy egy nála segédmunkásként napi bejelentéssel alkalmazásban álló 37 éves békésszentandrási férfival – a későbbi sértettel – együtt fog dolgozni.

Május 10-én öten dolgoztak a területen – köztük a vádlott, a szobafestő és a sértett –, a gabonatárolóra tetőfedésként trapézlemezeket helyeztek fel. A munkások az épület tetőszerkezetének fém elemein közlekedtek, majd a felhelyezést, illesztést, csavarozást követően a trapézlemezeken. A lemezeket – az elemek átfedéses illesztése miatt – lentről felfelé helyezték fel.

A szükséges védőfelszereléseket – a munkavédelmi sisakot és a biztonsági hevedert – senki sem viselte, és megfelelő munkavédelmi oktatásban sem részesültek, illetve az alacsony hajlásszögű tetőn nem építettek ki a magasból való leesés megakadályozására szolgáló kollektív védelmet sem.

Nem sokkal 10 óra előtt a hirtelen megerősödött szél egy még rögzítetlen trapézlemez alá kapott, amelynek következtében a lemez átfordult a tető széle felé, és közben lesodorta az ott nagyjából 8 méter magasságban dolgozó, a tetőfedéshez szükséges ismeretekkel és jártassággal nem rendelkező sértettet, aki a tetőről a zúzott kővel fedett talajra zuhant. 

A baleset következtében a 37 éves békésszentandrási férfi olyan súlyos fejsérüléseket és gerinctörést szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően, az esti órákban életét vesztette. A munkavégzést irányító és abban ténylegesen résztvevő vádlott – könnyelműen bízva abban, hogy nem történik baleset – megszegte a munkavédelemről szóló törvény és a vonatkozó regulák rendelkezéseit. A vádhatóság szerint a foglakozási szabályok többszörös megszegése és a bekövetkezett baleset között ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Felfüggesztett fogházbüntetést kaphat

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott, az 50 éves szarvasi férfi elismeri tettét, valamint bűnösségére is kiterjedő vallomást tesz, akkor ítéljék próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint kötelezzék a nyomozás során felmerült csaknem 280 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában