békéscsaba

2021.12.01. 14:36

Nem hagytak rá semmit, kínzással fenyegette meg az örököst

Folytatólagosan elkövetett önbíráskodás bűntette és hamis tanúzás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 52 éves büntetlen előéletű szigetszentmiklósi férfi ellen.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A férfi édesanyja 2020 májusában elhunyt, de közjegyző előtt tett végrendeletében összes ingó és ingatlan vagyonát élettársára hagyta, őt nevezte meg általános örökösének.

A férfi édesanyja halála után nem sokkal, 2020. június 3-án Békéscsabára utazott, ahhoz az ingatlanhoz, ahol korábban édesanyja és élettársa lakott.

Az ingóságok összepakolása és elszállítása kapcsán vitába keveredett a sértettel, felszólította, hogy hagyja el a házat, amikor pedig ezt a sértett megtagadta, rendőrt hívott.

A sértett a rendőrnek bemutatta a közjegyző előtt tett végrendeletet, így annak létéről és tartalmáról legkésőbb ekkor tudomást szerzett a terhelt is.

Másnap a férfi ismét megjelent az ingatlannál annak érdekében, hogy a sértettet távozásra bírja és őt, mint végrendeleti örököst kényszerítette arra, hogy mondjon le az örökösödésről.

Megkínzással, megöléssel fenyegette meg a másik férfit, illetőleg azzal, hogy felbérel e célból két embert, és felszólította, hogy hagyatéki tárgyalásra egy, a terhelt javára szóló lemondó nyilatkozattal érkezzen.

Néhány nap múlva a terhelt telefonon is felhívta a sértettet és ismét megfenyegette, hogy ha nem mond le a hagyatékról, akkor édesanyja elégtelen ápolása miatt beperli.

A hagyatéki eljárás során Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala hagyatéki leltár felvétele iránt intézkedett, amelynek során a terhelt az örökség jogosulatlan megszerzése érdekében úgy nyilatkozott, hogy az örökhagyó végrendelet nélkül hunyt el, a nyilatkozaton a végrendelet őrzőjének személyét és az őrzés helyét kihúzta, így azokat a hatóság elől eltitkolta.

A terhelt nyilatkozata alapján az eljáró közjegyzőhelyettes –mivel nem tudott a végrendeletről – végzésében az örökhagyó hagyatékát a terhelt, mint törvényes örökös részére adta át, így a hagyatéki eljárást később meg kellett ismételni – tájékoztatott a megyei főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában