békés megye

2021.11.23. 10:52

Ezeket a szabályokat betartva elkerülhetjük a lakástüzet

Békés megyében idén már 86 esetben keletkezett lakástűz és sajnálatos módon három esetben a tűz, halálos áldozatot is követelt.

Beol.hu

Illusztráció: Shutterstcok

Fotó: Shutterstock

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

A fűtési szezonban megnő a lakástüzek száma, ennek oka, hogy a hideg miatt is többet vagyunk otthon, fűtünk, otthon főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk, és a szabadidőnk nagy részét is ott töltjük. A lakástüzek 99%-a reggel 6 és 23 óra között történik.

Amire nagyon érdemes odafigyelni:

Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.

Ne fűtsünk háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban, egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak.

Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.

Illusztráció: Shutterstock

Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz.

Fekve, ágyban ne dohányozzunk, nehogy hamarabb elaludjunk, mint a cigaretta.

A régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelővel!

Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használjuk és hívjunk villanyszerelőt!

A tapasztalat az mutatja, hogy azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

A füstérzékelőn kívül még mindenkinek javasolunk otthonra egy számára leginkább megfelelő tűzoltó készülék vagy készülékek beszerzését: minimálisan ajánlott a 2 kg ABC porral oltó, vagy 2 L-es habbal oltó, idősebbeknek vagy nagyobb gyerekeknek tűzoltó spray-t, a könnyű mozgathatóság érdekében. Nagyon fontos a piktogramokra odafigyelni, hogy milyen tüzet milyen oltóanyaggal olthatunk.

Elektromos tüzet, vízzel, habbal ne próbájuk meg eloltani az áramtalanítást megelőzően.

Égő olajra soha ne öntsünk vizet! A tűzet, csak akkor próbáljuk mi magunk eloltani, ha a saját testi épségünk kockáztatása nélkül az lehetséges. Ha nem, azonnal meneküljünk, valamint szóljunk a szomszédoknak, és hívjuk a 112-es segélyhívószámot – adta hírül a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában