Békés megye

2021.10.06. 08:49

Lebuktatták az adóellenőrök a zsebre dolgozó fogorvost

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés megyei munkatársai egy jó hírű, több megyében is praktizáló fogorvost ellenőriztek. A doktor nem adott nyugtát az elvégzett kezelésekről, ezért mintegy kétszázezer forint mulasztási bírságot kapott, ráadásul a kata alanyiságát is elvesztette egy időre.

beol.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A revizorok páciensként jelentkeztek be a fogorvos magánrendelésre. A doktor már kezelés közben jelezte, hogy mennyibe fog kerülni az állapotfelmérő röntgen és a fogkőeltávolítás. Az ellenőr a kezelés után kifizette a több mint tízezer forint végösszeget, azonban nyugtát nem kapott. Ezután a revizorok felfedték magukat és közölték a katás egyéni vállalkozóként tevékenykedő orvossal a mulasztása tényét és annak súlyát – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága közleményében.

A nyugtaadás elmulasztása az adóelkerülés egyik leggyakoribb módja, ezért a kiszabható bírság összege lényegesen meghaladja az általános tételt, akár egymillió forint is lehet.

A katás adózóknak nemcsak a bírsággal kell számolniuk, hanem az egyszerű és kedvező adózású kata elvesztésével is, amely a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra ismételten nem választható. A mulasztási bírság és a kata alanyiság elvesztése mellett az orvos további utólagos adóellenőrzésre is számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában