elek/lőkösháza

2021.09.19. 12:26

Tíz határsértőnek segített a két egyetemista embercsempész

Embercsempészés miatt ítélt el a minap a járási ügyészség vádirata alapján a Szarvasi Járásbíróság egy 21 és egy 19 éves ukrán, de Lengyelországban élő férfit. Tíz migránsnak nyújtottak segítséget, akik a határt illegálisan, a zöldhatáron lépték át. Mindkét férfi öt évre felfüggesztve két év börtönbüntetést kapott, valamint négy évre kiutasították őket Magyarország területéről.

N.Sz.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A férfiak a letartóztatásuk előtt egyetemisták voltak Lengyelországban. A 21 éves talált január elején egy online hirdetést, amely arról szólt, hogy személyeket kell szállítani Magyarországról Budapesten túlra, amelyért az ismeretlen megbízó 1250 eurót fizet. Mivel pénzre volt szükségük, jelentkeztek, a hirdetővel szöveges üzenetekben beszélték meg a részleteket. A 21 éves férfi kocsijával érkeztek január 20-án Lengyelországból Budapestre, ahol béreltek egy másik autót.

A két járművel január 24-én az Elek és Lőkösháza közötti útra mentek, ahol a 21 éves férfi a bérelt kocsiba felvett öt irakit, két tunéziait és három egyiptomit, akik a határt előtte gyalogosan, a zöldhatáron, engedély és okmányok nélkül lépték át. A 19 éves férfi előfutóként a másik autóval a migránsokat szállító jármű előtt haladt, biztosítva az útvonalat.

A migránsokat szállító autót az M44-esen ellenőrizték a rendőrök, a másik férfit rögtön ezután a gödényhalmi pihenőhelyen fogták el.

A migránsok embercsempészek segítségével jutottak Románia, majd onnan önállóan és gyalogosan a román-magyar zöldhatár részén Magyarország területére, oda, ahol a kocsiba beszálltak. Ausztriába, Franciaországba és Németországba tartottak, ezért különböző összegeket fizettek volna a megérkezésükkor az embercsempészeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában