békés megye

2021.08.23. 11:29

Jutalmazni fogják a szabálykövető sofőröket

Hamarosan jutalompontokat szerezhetnek a sebességhatárokat betartó magyar autósok egy alkalmazásnak köszönhetően. Az okostelefonokra letölthető applikációt az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság fejlesztette.

Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

„Vezess, gyűjts, váltsd be” szlogennel népszerűsíti a rendőrség azt az applikációt, amely hamarosan a világ első, sebességalapon működő hűségpontrendszereként debütál. Az OBBPoint alkalmazás használatával a sebességhatárokat betartó járművezetők különféle kedvezményeket kaphatnak.

– A szoftver figyeli annak a járműnek a sebességét, amelyekben aktív az alkalmazás. Ha a sofőr nem lépi túl az adott útszakaszon érvényes sebességhatárt, akkor az applikáció jutalompontokat ad a felhasználónak

– mondták el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Hozzátették, a szabályosan megtett szakaszokért úgynevezett OBBCointok járnak, ezeket összegyűjtve értékes alkalmazásbeli tartalmakra, a partnereknél pedig jutalmakra számíthatnak a vezetők.

Indulás előtt érdemes beüzemelni az alkalmazást: díjazzák a szabályos közlekedést /Fotó: Shutterstock/

A rendőrség honlapján részletezik, hogy az OBBPoint alkalmazás szabadon letölthető lesz Android- és iOS-változatban is, ehhez regisztráció szükséges. A letöltésekor megadott felhasználói név bármi lehet, nincsenek megkötések.

A szoftver a helykoordináták alapján tudja, hogy az adott útvonalra mely sebességhatárok vonatkoznak, és kellően naprakész ahhoz, hogy az időszakos korlátozásokat is azonosítsa.

Nem tekinti szabálysértésnek, ha valaki rövid ideig – például egy előzésnél – túllépi a megengedett maximális sebességet, feltéve, hogy a manőver befejezése után a sofőr visszalassít a megengedettre. A rendőrök elárulták, az OBBPoint alkalmazással nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat, hanem az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett utazó másik felnőtt is.

A rendszert ugyanis úgy tervezték meg, hogy egy autón belül párhuzamosan két telefonon futtatható az alkalmazás. A gyerekek az applikáció számukra kialakított változatát használva különböző rendőrfigurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetnek be, szerelhetnek fel aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezettek szabályosan. A tervek szerint a felnőttek is versenyezhetnek majd.

A szabályos közlekedéssel elért pontjaik alapján a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak, és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben különféle ajándékokat sorsolnak ki. Ebben a játékban értékes telefon vagy akár autó is gazdára találhat.

A rendőrségen elmondták,

sem a vezetés közbeni pontgyűjtés során, sem a pontok beváltásakor nem gyűjtenek adatot.

Az applikáció és a mögötte futó program nem hitelesített sebességmérő eszköz, nem alkalmas a gépjármű és a gépjárművezető beazonosítására. Az OBBPoint nincs autóhoz kötve; a vezető által bármikor ki- és bekapcsolható.

Mit szól az új kezdeményezéshez az utca embere?

Kaliczka László kon­do­rosi tanár:

– Nem hangzik rosszul, hogy szabálykövetésre ösztönöznek büntetés nélkül. Most hallok először az alkalmazásról, és szívesen kipróbálom majd. Szeretek vezetni, ’98 óta ülök rendszeresen a volán mögött, de gyorsan sosem hajtok, mert tudom, hogy ezzel időt nyerni nemigen lehet, veszíteni viszont annál többet.

/Fotók: Imre György/

Lipcsei Ferencné békési nyugdíjas:

– Én ugyan nem vezetek, de örömmel hallom a hírt. Jó kezdeményezés ez az applikáció, fontosnak tartom, hogy mindenki kontrollálja magát. A hírműsorokban rengeteg balesetről hallani, ezek egyik fő oka pedig a gyorshajtás. A gyerekeim sokszor ülnek a kormánynál, és mindig odafigyelnek a szabályok betartására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában