Doboz

2021.06.21. 17:29

Ki akart fosztani egy idős nőt a battonyai anyós-meny páros

Az Európai Unióra és egy nem létező felújítási programra hivatkozva ment be a vádhatóság szerint két nő Dobozon két éve egy idős nőhöz. Amíg az egyik elterelte a figyelmét, addig a másik kutatott a házban, igaz, nem találta meg a készpénzt és az ékszereket. Az ügyészség kifosztás miatt emelt vádat a két nő ellen. Hétfőn tartottak a Békéscsabai Járásbíróságon előkészítő ülést az ügyben.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock

A vádirati tényállás szerint a két vádlott, Klaudia és anyósa, Jolán gépkocsival érkeztek Dobozra 2019. február 21-én, hogy olyan bűncselekményt kövessenek el, amellyel 50 ezernél több, viszont 500 ezer forintnál kevesebb értéket szereznek. A csukott, de nem zárt kapun keresztül bementek egy idős, akkor 83 éves, demenciával küzdő nőhöz, akinek Klaudia a bejárati ajtónál Ramónaként mutatkozott be, és azt állította, hogy az Európai Unió munkatársa.

Azt is mondta, hogy az Európai Unió ingyenesen felújítaná a javításra szoruló épületrészeket, és hogy a munkálatokat négyen végzik el, a szakemberekre pedig majd ő ügyel. A bűncselekmény elhárítására csak korlátozottan képes idős nő az istállót, valamint a lomtárat mutatta meg Klaudiának. Így azt nem látta, hogy közben Jolán bement a házba, aki a hálószobában kutatott. Bár volt készpénz és ékszer is a lakásban, azokat nem találta meg.

Illusztráció: Shutterstock

Közben befutott az idős nő a gondozója is, akinek gyanús lett az egész helyzet, és értesítette a rendőrséget. A két vádlott elhagyta a helyszínt, és tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. Mind Klaudia, mind Jolán ellen kifosztás miatt emelt vádat a járási ügyészség.

A hétfőn a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen az elsőrendű vádlott nem jelent meg – orvosi igazolást küldött –, a jelenleg a kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézetben lévő másodrendű vádlottat pedig videós konferenciahívás keretében hallgatták meg. A vádhatóság azt indítványozta, hogy ha Jolán beismeri tettét, akkor ítéljék 2,5 év börtönbüntetésre.

– Nem ismerem el a bűnösségemet – kezdte a másodrendű vádlott. A 73 éves battonyai Jolán azzal védekezett, hogy azon a napon nem járt a tetthelyen, Dobozon. Azt mondta, Kevermesen volt a polgármesteri hivatalban, amit több ember is láthatott, majd a buszmegállóban várta a Gyuláról Battonyára tartó járatot, ahol szóba elegyedett egy nővel. Sőt, meg is kérdezte, hogy hányadika van, mert nem volt nála a telefonja és nem tudta megnézni: állítása szerint 21-e volt.

Nem Dobozon, hanem Kevermesen járt

Nem vagyok bűnös – mondta a másodrendű vádlott, aki nem kívánt vallomást tenni. Jolán mindössze annyit mondott, hogy nem járt aznap Dobozon. A reggeli busszal ment Kevermesre, ahonnan a délutáni járattal ment vissza Battonyára.

A nyomozás során sem volt bőbeszédű, akkor viszont részletezte, hogy a polgármesteri hivatalban járt, mivel van egy kevermesi ingatlana, és szeretnék, ha azt kitakarítanák. Szerinte látogatását és ártatlanságát több tanú igazolhatja, iratokat is említett. Szólt egy nőről, akivel szintén beszélt, viszont ellentmondásosan egyik vallomásában azt mondta, hogy 11 óra, egy másikban pedig azt, hogy 13 óra körül. A buszmegállóban ugyancsak szóba elegyedett egy nővel. A nyomozás során kiemelte: korábban volt, hogy elítélték, de az immár a múlt, becsületesen él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában