vádemelés

2021.02.15. 08:28

Prostituáltakat zsákmányolt ki az Egyesült Királyságban a megyei banda

A Békés Megyei Főügyészség bűnszövetségben elkövetett emberkereskedelem, kerítés és prostitúció elősegítése miatt emelt vádat hét elkövetővel szemben, akik 2011 és 2017 között az Egyesült Királyságban 26 sértett nő kizsákmányolásával 40 millió forintra tettek szert.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A prostitúció kizsákmányolására, mint a modern kori rabszolgaság jelenségére mutat rá a 2017-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda és a londoni Metropolitan Police emberkereskedelemre szakosodott munkatársainak, közös nyomozócsoport keretében eredményesen összehangolt munkájával indult büntetőeljárás.

Egy tarhosi család három tagja 2011-2012-ben költözött ki Londonba, majd a közösségi médiában feladott hirdetésekkel toboroztak Magyarországról nőket prostitúciós munkára – olvasható a Békés Megyei Főügyészség közleményében.

Kezdetben az általuk bérelt lakás egyik szobáját adták ki erre a tevékenységre. Később ingatlanokat béreltek, kezdetben a fővárosban, majd jellemzően angliai nagyvárosokban, amihez segítséget nyújtott nekik békéscsabai születésű, azonban kint élő bűntársuk.

A bűnszövetség vezetői a sértetteknek segítettek megszervezni a kiutazást, a szállást, a telefonos elérhetőséget, a napi ellátást. A két férfi és női társuk a sértettekről szexuális jellegű fényképeket készítettek, amit prostitúciós szolgáltatást kínáló internetes felületeken elhelyeztek és a profilt folyamatosan frissítették. A prostituáltakat közvetlenül jellemzően nem lehetett megkeresni, hanem a bűnszövetség vezetői három vádlott társukat recepciósként alkalmazták, akik a hívásokat fogadták, a helyszínt, a szolgáltatás jellegét és a tarifát leegyeztették. A sértettek a bevételük felét adták oda kizsákmányolóiknak.

A vádlottak 6 év leforgása alatt legalább 40 millió forint illegális jövedelmet szereztek tevékenységükből.

A sértett nők közül 15-en kilátástalan életkörülményeik miatt olyan kiszolgáltatott helyzetben voltak, hogy más választás hiányában döntöttek a prostitúció mellett, így sérelmükre bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettét követték el a terheltek. A további 11 sértett vonatkozásában az üzletszerű kerítés és a prostitúció elősegítése róható a vádlottak terhére.

A főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bűnszövetség három vezetőjét és az ingatlanok bérlésében szerepet játszott társukat még beismerésük esetén is végrehajtandó szabadságvesztésre, továbbá a megszerzett vagyon elkobzására ítélje a bíróság.

A recepciósokkal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására irányul a mértékes indítvány.

Az ügyben a bizonyítékok egy része az Egyesült Királyságban, míg más része Magyarországon volt elérhető. A közös nyomozócsoportban a Békés Megyei Főügyészség vezetésével együttműködő magyar és angol nyomozók egy időben, mindkét helyen tudták biztosítani a vádemeléshez szükséges bizonyítékokat. Ezek átadása a magyar hatóság részére az Eurojust koordinálásával létrejött együttműködés keretében lényegesen gyorsabban és hatékonyabban megvalósult, mint a hagyományos jogsegélyügyintézés keretében.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/londoni-rendorok-tarhosi-bevetese-1164513/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában