bírósági ítélet

2020.11.30. 17:14

Vascsővel verte az idős asszonyt a körösladányi nő

Tizennyolc év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyektől a Gyulai Törvényszék azt a körösladányi nőt, aki szinte pontosan két évvel ezelőtt súlyosan bántalmazta a szomszédjában élő idős asszonyt, majd a sértettet annak verandáján hagyta, akinek testhőmérséklete ennek következtében kórosan lecsökkent.

Papp Gábor

20201130 Gyula Bírósági tárgyalás Dr Mázor Róbert kihirdeti az itéletet Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Élettársát bűnsegédként elkövetett rablásban és bűnsegédként elkövetett testi sértésben találta bűnösnek, és tíz év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, valamint hét év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság. Az ítélet egyik esetben sem jogerős.

Dr. Mázor Róbert ismertette az ítéletet a Gyulai Törvényszéken /Fotó: Imre György/

A vádirati tényállás szerint a két vádlott élettársi kapcsolatban állt, és a későbbi sértett közvetlen szomszédságában éltek. Az idős, különböző betegségekben szenvedő asszony ingatlanánál 2018 november 13-án 18 óra körül rablási szándékkal megjelentek. Az elsőrendű vádlott, a nő, bejutott a házba, és

egy vascsővel bántalmazta az asztalnál ülő sértettet pénzt követelve, majd felráncigálta és kilökte a folyosóra, ahol aztán tovább bántalmazta.

A másodrendű vádlott ezalatt a bejárati ajtónál várakozott. Társa átkutatta a házat és kiadogatott húst, tűzifát a másodrendű vádlottnak, aki távozott a helyszínről. Az elsőrendű vádlott folytatta a kutatást a házban, és telefont, ékszekeret, készpénzt vett magához.

Ezután megkötözte a sértettet, és az éjszakát a házban töltötte, miközben az idős asszony a fűtetlen veranda padlóján feküdt.

Másnap reggel 6 óra körül elhagyta az elsőrendű vádlott a házat, és a sértettet otthagyta a verandán. Mint korábban megírtuk, az idős asszony lábai kivételével a kötözésből kiszabadította magát, azonban sérülései miatt elmozdulni, segítséget kérni nem tudott.

A késő délelőtti órákban talált rá szomszédja és gondozója, akik értesítették a mentőket és a rendőrséget. A hidegburkolón, tizenhat órán át történő fekvés következtében az idős asszony testhőmérséklete 33,3 fokra kórosan lecsökkent, ami életveszélyes állapotot eredményezett.

Dr. Mázor Róbert bíró elmondta, hogy a bíróság lényegében – csak néhány eltéréssel – a vádirati tényállásban leírtakkal megegyezően állapította meg az ítéletet.

A főügyészség három nap gondolkodás időt kért azzal kapcsolatban, hogy fellebbez-e. A két vádlott távmeghallgatási rendszeren át a Gyulai Büntetés-végrehajtási Intézetből hallgatta végig a döntést. Az elsőrendű vádlott, aki sírva fakadt az ítélet hallatán, fellebbezést jelentett be, a rablást és a testi sértést vállalta, de azt mondta, nem akart megölni senkit. Dr. Mázor Róbert ennek kapcsán elmondta, azzal, hogy 16 órán hagyta feküdni a sértettet a hideg padlón, az idős asszony közvetlen életveszélyes állapotba került. Védője eltérő minősítés megállapításáért fellebbezett.

A másodrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést, szerinte nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Védője hasonló módon szintén eltérő minősítésért. Így az ítélet nem jogerős.

Az ügyészség kezdeményezésére a bíróság fenntartotta a két vádlott letartóztatását. Dr. Mázor Róbert ezzel kapcsolatban elmondta, a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye is fennállna enyhébb esetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában