körözés

2020.03.03. 19:50

Négy viharsarki holttest vár még azonosításra

Több mint kilencszáz ismeretlen holttestet, illetve holttestrészt köröz a rendőrség országos szinten, a hatóság körözési nyilvántartása szerint. Ebből a Békés megyei rendőrkapitányságok adatai alapján négy testet a Viharsarokban találtak meg.

Busi Ottó

A legrégebbi ügyben már több mint két évtizede keresik a választ arra, hogy ki lehetett az elhunyt: 1996. május utolsó napjaiban találtak Köröstarcsa határában egy közepes testalkatú, 170 centiméter magas női holttestet. Különös ismertetőjegyként egy hason lévő sebhelyet ad meg a rendőrségi bejegyzés. Az elhunytnál lévő tárgyakat is leírják. Eszerint volt nála egy téglalap alakú tükör, egy Zaira típusú női karóra, valamint két darab lencse alakú, aranynak látszó fülbevaló.

Előfordul, hogy a nyomozás során az egyetlen kiindulópont a holttest mellett talált tárgy /Fotó: Shutterstock illusztráció/

A másik eset néhány nap eltéréssel egy évvel később következett be. Gyulán találtak rá egy szakállas, 180 centiméter magas férfira, akinek a bal felkarján egy jellegzetes oltási heg volt. Mindezek mellett többféle kézsérülésről is ír a rendőrség, és mindkét lábszárán számtalan diónyi, barnássárga elszíneződést észleltek. A férfi ruhájának zsebében piros műanyag öngyújtót, és két darab átázott Sopianae cigarettát találtak. Az illető egyébként megtalálásakor még élt, napokkal később, június 3-án kórházban hunyt el. Azóta sem tudják ki lehetett.

A harmadik körözésnél sokkal kevesebb információ olvasható az esetről. Az is csak a magasságból sejthető, hogy vélhetően férfiról van szó: a leírás szerint egy 190 centiméter magas, szürkésbarna szemű, hiányos fogazatú, rövid, vaskos nyakú, Wrangler és Lewis ruházatban elhunyt személyt találtak 1998 őszén, a megyeszékhelyen. A legutóbbi ismeretlen holttest pedig 2005 tavaszán került elő Szarvason: a szakállas, 175 centiméter magas elhunyt nyakában fekete, félméteres ezüst nyaklánc volt „Italy” felirattal, felfüggesztve rajta egy pár centis, ezüst, pisztoly alakú medál.

Megvizsgálják a fogazatot, egyedi azonosítót keresnek a testen

Korábban az Országos Rendőr-főkapitányság egyik munkatársa a Zsaru Magazinnak elmondta, az ilyen esetekben leveszik az elhunyt ujjnyomatát, megvizsgálják a fogstátuszát, DNS-mintát vesznek tőle, egyedi azonosítókat keresnek a testen: ez lehet tetoválás, beépített protézis vagy akár egy műtéti heg is. Ez utóbbiakat egybevetik az egészségügyi nyilvántartással, de az eltűntek körözéseit is megnézik. Az ismeretlen holttestet annak azonosításáig vagy kilencven esztendeig tartják nyilván.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában