frissítve - videóval és galériával

2020.02.05. 14:04

Tomboló vihar: kidőlt fák, sérült tetőszerkezetek és áramkimaradások

Szerdán Békés megyében nagy erejű széllökések végeztek pusztító munkát. A vihar következtében a gerlai lakók áramkimaradással küzdöttek. A megyei tűzoltóságnak is állandó készültségben kellett lennie, ugyanis Békéscsabán, a Lencsési-lakótelepen kocsikra dőlt egy fa, egy autó Békés közelében árokba sodoródott, és az egyik csabai tízemeletes tetőszerkezetét is megrongálta a szél.

Békéscsabán, a Lencsési-lakótelepen az egyik tízemeletes ház tetőteréről egy lemez lelóg. A tűzoltók értesítették a közös képviselőt és a karbantartókat. A hiba elhárításáig körbekordonozták a területet.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2020/02/received2236273496675795.mp4"][/video]

 

Szintén a Lencsési-lakótelepen kidőlt egy fa, ami több autót is megrongált. A tűzoltók motoros láncfűrésszel a fát eltávolították – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az egyik megrongálódott kocsiban megtalálták a tulajdonos adatait, ami alapján tájékoztatták a káresetről.

Beküldött felvétel
Beküldött felvétel

Szintén Békéscsabán, a Dobozi úton kidőlt egy fenyőfa fél kettőkor és megrongálta a villanyvezetékeket. A katasztrófavédelem munkatársai jelentették az esetet az áramszolgáltatónak. Az érintett szakaszon nincs áramszolgáltatás.

Békés határában, Mezőberény fele az árokba sodort egy kisteherautót a szél szerdán délután. Elsődleges információink szerint két sérültje van a balesetnek – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A helyszínre kiérkezett munkatársunktól megtudtuk, a kisteherautó pékárukat szállított és félpályás útlezárás van a helyszínen.

A baleset környékén – Békés és Mezőberény között – a szél sokkal erősebb, az autók szemmel láthatóan is lassabban közlekednek.

Békéscsabán, a Tulipán utcán az út közepére dőlt egy fa, ami teljesen elzárja az úttestet. A tűzoltók megkezdték az úttest megtisztítását.

/Beküldött fotók/

Békésen körülbelül 150 méteren elkerítették az utat a Szegedi Kis István Református Gimnázium előtt a patinás épület város felőli részén, ugyanis az iskola tetőszerkezete erőteljesen mozog nagyobb széllökések esetén.

Palatinus Pál, az iskola igazgatója elmondta, a jobboldali kupolarész bádoglemeze sérült meg az épületen. A tanítást mindez nem befolyásolja, mert az iskola más irányból is megközelíthető és elhagyható. A gyulai tűzoltók elindultak a helyszínre, ugyanis a javításhoz egy 27 méteres kosaras emelőre van szükség, ami jelenleg csak a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak van.

[video width="576" height="320" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2020/02/video1580910794.mp4"][/video]

Ugyancsak Békésen fa dőlt egy házra, illetve a Teleki utcában kidőlt egy fenyőfa. A Malomasszonykertben fa dőlt az elektromos vezetékre, Békés és Tarhos között pedig ugyancsak fa dőlt az úttestre. Valamennyi helyen már jártak tűzoltóink – tudtuk meg Kálmán Tibor, Békés város polgármesterének sajtóközleményéből.

FRISSÍTVE:

Sódarné Varga Gyöngyi, Magyarbánhegyes polgármestere közösségi oldalán hívta fel a lakók figyelmét a katolikus templom körüli veszélyekre.

FRISSÍTVE:

Hírportálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az utak állapotával kapcsolatban elmondta, a Békés megyei állami kezelésben lévő közúthálózaton idáig nem történt fennakadás a vihar miatt.

– A szél csak kisebb gallyakat sodort az útra, ezeket illetékes mérnökségünk kollégái egyből eltávolították az utakról. Kollégáink természetesen továbbra is folyamatosan nyomon követik a kezelésünkbe tartozó utak állapotát és mindent megtesznek a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében – tájékoztatott az osztályvezető.

FRISSÍTVE:

Szabadkígyóson kora délután az Arany János utcában egy villanyoszlop tört ketté, melyet megkérdezésünkkor csak a kábel tartott. – A katasztrófavédők kiérkezéséig a rendőrség biztosítja a helyszínt – ismertette Lipták András rendőr hadnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

FRISSÍTVE:

Továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt kiadott másodfokú (narancssárga) riasztás a megyére. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

FRISSÍTVE:

Nagyszénáson egy fedett buszmegállót tépett ki a helyéről a viharos szél.

FRISSÍTVE:

A békési városi sportcsarnok tetejét borító polikarbonát borítás egy részét is megrongálta, illetve a parkolóba repítette a szél.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai arról tájékoztatták hírportálunkat, hogy kedden összesen tizenöt segélykérés érkezett az igazgatóság műveletirányítási főügyeletére. A káreseményekhez riasztott tűzoltó egységek az esetek túlnyomó részében a viharos időjárás miatt megdőlt fákat, letört ágakat távolítottak el, amelyek veszélyt jelentettek a közúti, illetve gyalogos forgalomra, vagy villanyvezetékre szakadtak.

Az időjárás szerdára sem enyhült, a vihar még több kárt okozott a megyében. Aznap 14 óráig további 32 esetben riasztották a tűzoltókat a megyében.

FRISSÍTVE:

Szabadkígyóson villanyoszloppal bánt el a vihar /Beküldött felvétel/

Országszerte riasztják a tűzoltókat

Szerda kora délután országszerte száztíz helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységei a viharos erejű széllökések okozta károk felszámolásán. A tűzoltóknak kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott tetőszerkezetek adnak munkát, főként Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye területén.

A legnagyobb kárral a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson találkoztak a tűzoltók: itt egy sportcsarnok hatszáz négyzetméteres tetőszerkezetét szakította le a viharos erejű szél.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában