galériával és videóval - frissítve

2019.05.21. 17:35

Lángolt és kiégett az István malom Békéscsabán

Gyakorlatilag teljesen kiégett a békéscsabai István malom. Az oltási munkálatok késő estig tartottak. Az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg.

Busi Ottó

Fotó: Felföldi Enikő

Kigyulladt az István malom Békéscsabán, a Gőzmalom téren kedd délután. A helyszínre a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoznak.

Délután fél hat körül már óriási lángokkal és hatalmas gomolygó szürkés füsttel égett az épület Gyulai út felőli oldala, szemtanúk szerint a füstöt már a város határában észlelni lehetett. A szél a kórház felé fújta a tüzet és a felszálló törmeléket, sokan a Kórház utcában leparkolt autójukhoz futottak, hogy biztonságba helyezzék a járműveket. Óriási dugó volt a környező utcákban, rendőrök irányították a forgalmat.

Az épület körül több százan, ezren álltak és nézték a tüzet, sokan videóztak, fotóztak, a rendőrök több járókelőt is biztonságos távolságba tereltek és nem engedték a kíváncsiskodókat a Gőzmalom térre. A Munkácsy hídon is csoportokba verődve álltak az emberek, itt többen is megjegyezték, hogy érezni a lángoló épületből sugárzó hőséget.

A másik oldalon, a liget bejáratánál is hasonló érzésről számoltak be a szemtanúk. A tűz erre terjedt, a Gyulai úti oldal felől a liget felőli oldalra haladtak a lángok, óriási erővel, többméteres lángokkal pusztított a tűzvész. Ahogy haladt, egyre-másra roskadtak össze a belső fagerendák, több helyen is látni lehetett, ahogy a födém beszakad.

A kórház nem volt veszélyben

A középső tornyot a tűzoltók magasból mentő létráról locsolták, vélhetően azért, hogy ne szakadjon be a teteje, de így is néhány ereszdarab és vakolat, tetőfedő anyag a mélybe hullott. Mivel a szél a kórház felé is belekapott a lángokba, ezért egyes vélekedések szerint a kórház is veszélyben volt. Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő azonban úgy tájékoztatott, hogy az intézmény nem volt veszélyben. A malom melletti épületnél azonban látni lehetett fecskendőket, melyekkel annak tetejét locsolták. A szóvivő szerint biztonsági intézkedésről volt szó.

Este hét órakor arról adott tájékoztatást a katasztrófavédelem, hogy a tüzet 15 tűzoltóautóval, 2 létrás magasból mentő járművel 67-en oltották. Az épület tetőszerkezete leégett, a malom belseje pedig erősen égett. A mobil labor méréseket végzett a tűz környezetében, de nem mutatott ki az egészségre ártalmas gázkoncentrációt.

Hégely Sándor az István-malom tulajdonosai nevében annyit mondott szerdán délelőtt érdeklődésünkre, hogy a tűzoltókkal együtt a helyszínt járják körbe, és az legfőbb törekvésük, hogy megmentsék az épületet.

Körülhatárolták a tüzet

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 20:45-re sikerült körülhatárolni a tüzet, így az továbbterjedni nem tud. A körülbelül ezer négyzetméter alapterületű, ötemeletes épület tetőszerkezete megsemmisült. A közeli kórházban biztonsági okokból elzárkóztatást rendeltek el. Egy a malom közelében álló épület tetőszerkezete is meggyulladt. A tűzoltók több oldalról támadva oltják a lángokat.

A tűzoltók tíz vízsugárral avatkoztak be

Nem sokkal 22 óra után eloltották a lángokat és feloldották a közeli kórházban biztonsági okokból elrendelt elzárkóztatást. Az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg.

Herczeg Tamás: felfoghatatlan veszteség

Békéscsabát felfoghatatlan veszteség érte ma. A tűzoltószaknyelven kárfelszámolásnak és utómunkálatoknak nevezett folyamat napokig eltarthat – írta az országgyűlési képviselő.

Szarvas Péter: Csaba történelmének része

Úton hazafelé ért a hír az autóban,hogy ég az István malom. Döbbenet! – írta közösségi oldalán Szarvas Péter polgármester. „A magántulajdonban levő műemlék épület Csaba történelmének része. Családok ezrei kötődnek az emblematikus malomépülethez. A tűzoltók megfeszített erőkkel dolgoznak. Bízzunk a még nagyobb kár elkerülésében” – fogalmazott a polgármester.

Rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek

Döbbenetes eseménynek lehetünk és vagyunk a szemtanúi ezekben a percekben és órákban. Városunk egyik legszebb ipari műemléke az István malom gyulladt ki és úgy tűnik válik a tűz martalékává. A kár felmérhetetlen, hisz a létesítmény Békéscsaba központjában és a tervezett Munkácsy-negyed szívében van – írta portálunkhoz eljutatott levelében Fülöp Csaba, Miklós Attila és Takács Péter.

A három helyi képviselő péntekre egy rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezi. „Ennek egyetlen napirendi pontjában Az önkormányzat feladatai és esetleges kötelezettségei az István malommal kapcsolatos kárelhárítás és újjáépítés ügyében címmel áttekintenénk, hogy mit tudunk tenni, mint önkormányzati testület a rendelkezésre álló eszközeinkkel a kialakult helyzetben” – írják közleményükben.

Nem először égett le

Már 1915 márciusában is szerencsétlenség érte a malmot: lisztpor robbanása következtében kigyulladt, és a bal oldali szárny teljesen leégett. A majdnem két hétig tartó tűzvészben a főfalak egy része beomlott. Az újjáépítést már 1915 májusában megkezdték. Ádám Gusztáv, a város akkori kitűnő mérnöke utasításokat adott, hogyan tegyék az épületet tűzbiztosabbá, erősebbé: elrendelte, hogy a régi épület 120 centiméter széles alapfala mellé húzzanak belül még egy 45 centiméteres alapfalat, s a földszint és az első emelet mennyezetét úgy képezzék ki, hogy ezeknek súlyát az új alapfal hordja. A malom telkén 1925-ben épült fel a ma is álló impozáns, ötemeletes lisztraktár és a gabonasiló.

Forrás: csabaihazak.blog.hu

 

[video width="368" height="656" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2019/05/video1558465019.mp4"][/video]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában