videóval és galériával

2019.04.03. 14:15

Speedmarathon: Békés megyében is több helyen mérik a sebességet

Huszonnégy órán keresztül mérik a rendőrök szerda 6 órától csütörtök 6 óráig Békés megyében is a közlekedők sebességét az utak mellett az úgynevezett Speedmarathon akció keretében, bevetve minden rendelkezésre álló traffipax készüléket.

Licska Balázs

Fotó: Nagy Károly

Szerte Békés megyében, többek között Békéscsabán, az Orosházi úti felüljárón is mérték szerdán reggel és délelőtt a Jamina felé közlekedők sebességét. A sofőrök közül néhányat le is állítottak, ellenőriztek a híd lábánál, a Táncsics Mihály utcában.

Szerda reggel, délelőtt az Orosházi úti felüljárón mérték a Jamina felé közlekedők sebességét

A sebesség-ellenőrzési akcióval kapcsolatos tájékoztatón Pelleg József rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás, hosszú évek adatai alapján kijelenthető, hogy a balesetek nagyjából harmada amiatt következik be, hogy a közlekedők nem tartották be a sebességhatárokat. Az összeurópai, 24 órás sebesség-ellenőrzést azért rendelték el, hogy visszaszorítsák a balesetek számát, hogy fokozzák a közlekedés biztonságát.

Azok, akik a megengedettnél gyorsabban hajtanak vagy nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választják meg sebességüket, kockázatot vállalnak. A szabályok betartásával mérsékelhető annak esélye, hogy baleset következik be. Ezért kérik a közlekedőket, hogy menjenek szabályosan, vigyázzanak magukra, utasaikra, valamint legyenek tekintettel a többi közlekedőre is.

A rendőrség javaslatokat is várt a lakosságtól, hogy hova helyezzék ki a háromlábú készülékeket. Békés megyében 28 ajánlás futott be, jelentős része Békéscsabáról, de kaptak jelzést Nagyszénást, Medgyesegyházát vagy Sarkadot illetően is.

Voltak, akik oktatási intézmények környékét jelölték meg – bizonyára azért, mert szülőként féltik gyermekeiket –, illetve konkrét városrészeket. Békéscsabán például a Jókai utcát, ahol főleg akkor fordul elő gyorshajtás, amikor villogó sárgán működnek a lámpák, hiszen egyébként a zöldhullámban csak a sebességhatár betartásával lehet haladni.

Fotók: Nagy Károly

Az elsődlegesen a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítását célzó akcióban tavaly országosan több mint hétszáz rendőr vett részt. A 24 órás Speedmarathon ideje alatt az ezernél is több helyszínen 464 ezer járművet ellenőriztek, és 4268 esetben regisztráltak sebességtúllépést – tehát a közlekedők mindössze egy százalékánál.

Nemrég Békéscsabán, a Berényi úton bemértek egy sötét BMW-t, a sofőr a megengedett 50 helyett 129 kilométer/óra sebességgel hajtott. Az elmúlt héten pedig Békéscsaba külterületén helyezték ki a háromlábú készüléket, két nap során, 16 óra leforgása alatt 48 szabálytalankodóról készült fénykép.

Ketten jelentősen túllépték a határt: a 44-esen Kondoros felé haladt egy sötét Alfa Romeo, a megengedett 90 helyett 164 kilométer/óra sebességgel száguldozott, egy 47-esen Csorvás felé közlekedő világos Mercedes vezetője pedig 160 kilométer/óra sebességig nyomta a gázpedált.

 

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában